Connect with us

Kosovo

PIK: Prošle godine su istragom obuhvaćena 156 službenika policije

Objavljeno

-

Policijski Inspektorat Kosova objavio je godišnji izještaj o radu za 2023. godinu. Prema ovom izvještaju, Odeljenje za istrage u okviru PIK-a prošle godine sprovelo je istragu protiv 156 policajaca i 22 građana, što čini 1,8% od ukupnog broja policajaca koji su bili pod sumnjom da su umešani u krivična dela.

“U ovom izveštajnom periodu, PIK je izvršio ukupno 35 hapšenja (21 službenika kosovske policije i 14 građana) zbog osnovane sumnje da su umešani u kriminalne aktivnosti i preporučio suspenziju 71 policajca”, navodi se u saopštenju PIK-a.

Godina 2023. se smatra uspješnom za Upravu za istrage pri PIK, na osnovu podataka koji se odnose na broj obrađenih predmeta, broj krivičnih prijava, broj uhapšenih, suspendovanih i slično.

“U 2023. godini, DH je primio 540 predmeta preko DMA u okviru PIK, dok je 334 predmeta nastavilo da se tretira iz prethodnih godina, a DH je nakon sprovođenja krivičnih istraga pokrenuo 2 predmeta za disciplinski istražni postupak. DH je obradio ukupno 876 slučajeva, uključujući i slučajeve prenete iz prethodnih godina, kao i slučajeve prihvaćene tokom te godine”, navodi se u izveštaju PIK-a.

Kosovska policija ima ukupno 8.826 zaposlenih, od kojih su 7.958 policijski službenici različitih rangova, dok je 868 civilnog osoblja bez policijskih ovlašćenja.

Tokom 2023. godine, prema izveštaju PIK-a, istraženo je 2 majora, 3 kapetana policije, 7 potporučnika, 15 narednika, 120 policajaca, 1 kadet i 8 državnih službenika.

Tokom 2023. godine ispitano je 107 policijskih službenika angažovanih u regionalnim direkcijama, pri čemu je DRP – Priština izdvojila se kao vodeća u broju istraženih iz svojih redova, sa najvećim brojem zaposlenih raspoređenih u policijskim stanicama.

(RTK)