Connect with us

Kosovo

Zaracin o viznoj liberalizaciji: Nećemo prekinuti bitku

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin kaže da očekuje rezultate kada je u pitanju vizna liberalizacija za građane Kosova i naglašava da nikako ne bi trebalo da se odustane od toga jer je Njemačka dosta radila na ukidanju viza, prenosi RTK.

Govoreći o očekivanjima od Samita EU- Zapadni Balkan, posebno za Kosovo, Zaracin je istakao da je očekivao rezultate, jer je, kako je rekao, u Njemačkoj urađeno mnogo posla na liberalizaciji viznog režima.

“Nećemo prekinuti bitku“, poručio je njemački izaslanik.

Naglasio je i da kosovski zvaničnici ne bi smeli da odustanu od vizne liberalizacije.

“Nada je uvijek tu, uvijek treba da bude tu, jer vidite kako se mjenjaju stavovi. Njemačka će biti posvećena radu sa našim saveznicima kako bi se ovaj proces odvijao onako kako Kosovo zaslužuje”, rekao je Zaracin.

Dodaje da se Njemačka zalaže da se što prije otvore pregovori i sa Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom.

Njemački izaslanik se osvrnuo i na inicijativu “Otvoreni Balkan”, podsjećajući da je njegova zemlja inicirala nastanak Berlinskog procesa, i da takve inicijative treba podržati ukoliko su sveobuhvatne i vode ka EU.

Naglasio je da je energetski sporazum između Kosova i Srbije predstavlja pozitivni iskorak i ohrabrio je lidere Kosova i Srbije da nastave da sarađuju.

Njemački diplomata je demantovao da je vizna liberalizacija uslovljena rezultatom dijaloga Kosova i Srbije.

Takve izjave su, kako je rekao, apsurdne.

“Pitanje članstva u EU je vezano za dijalog, a ne za viznu liberalizaciju”, poručio je Zaracin i dodao da je nemački kancelar Olaf Šolc “veoma mudar čovjek”.

(RTK, Kosovo online)