Connect with us

Kosovo

Vlast i opozicija na Kosovu imaju različite stavove o ulozi EU u dijalogu

Objavljeno

-

Vlast i opozicija na Kosovu izneli su suprotstavljene stavove o posredovanju Evropske unije u dijalogu Kosova i Srbije, piše Koha.

U vladajućoj stranci, Pokretu Samoopredeljenje, kažu da su posrednici dijaloga odstupili od osnovnog dogovora i da bi se proces ponovo pokrenuo, potreban je balansirajući pristup dijalogu. Opozicija međutim kritikuje premijera Aljbina Kurtija da svojim pogrešnim pristupom dijalogu šteti odnosima s međunarodnim saveznicima.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Armend Muja rekao je da bi rješavanje sadašnjeg zastoja u dijalogu trebalo biti postignuto uravnoteženim pristupom visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja i izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka.

On kaže da bi aneks Ohridskog sporazuma trebalo da se implementira tačku po tačku, ali da de fakto priznanje treba staviti u centar kako bi se izbegla svaka opstrukcija iz Srbije.

“Mislim da je tendencija odstupanja od sporazuma od 27. februara protivna ciljevima Evropske unije. Pokušaj da se opravdaju prepreke koje je Srbija postavila sprovođenju bilo kog sporazuma od 2011. godine ne pomaže tom procesu. Ono što očekujem je da će doći do balansiranja u pristupu dijalogu i da će postojati posvećenost strana, uključujući i EU, za implementaciju Briselskog sporazuma od tačke do tačke, gde je de fakto priznanje u centru. Kosovo nema mogućnost biranja posrednika, u stvari, Evropska unija je dobila mandat od strane Skupštine Savjeta bezbednosti i posreduje. Ali ono što moramo da istaknemo jeste da posrednik Lajčak kao stranka nije prešao crvenu liniju potpune devalvacije, s vremena na vreme zauzimajući stav Srbije. Mislim da ovaj dijalog ne doprinosi izlasku iz ćorsokaka ili postizanju dogovora i mira na Zapadnom Balkanu”, rekao je Muja.

Zamjenik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj, smatra pogrešnim javnu kritiku premijera Aljbina Kurtija na račun medijatora u dijalogu.

Prema njegovim riječima, nakon američke podrške posrednicima dijaloga, videće se posljedice po Kosovo.

“Iznenađujuće je da premijer Kosova možda ne zna šta je potpisao. Ono što je vredno napomenuti je da je Kurti prekinuo sve odnose sa međunarodnim faktorom, uključujući Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju. Kurti šteti Kosovu i doveo je zemlju do sankcija EU. To znači da svojom tvrdoglavošću nanosi štetu Kosovu. Tačno je da nismo za stvaranje ZSO sa izvršnim ovlašćenjima i bez priznanja Srbije. Ali Kurti je od početka morao imati na umu da kada sedne za sto, mora pogledati dokumente, analizirati i koordinirati sa međunarodnim faktorom”, navodi Ljekaj.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održali su 14. septembra posljednji sastanak u okviru dijaloga u Briselu, podseća Koha. Nije bilo rezultata sa sastanka kojim su posredovali visoki predstavnik EU Đuzep Borelj i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

(Koha, Kosovo online)