Connect with us

Kosovo

Na sjeveru Kosova ubijen jedan policajac, drugi ranjen: Ručne bombe, granate, pucnjava

Objavljeno

-

Policija Kosova potvrdila je sinoć na sjeveru Kosova ubijen jedan policajac a drugi ranjen, navodeći da je još jedan policijski službenik povređen i iznela druge detalje o samom slučaju.

Iz Policije Kosova preciziraju da je jedinica za brze intervencije pogranične policije oko 02:34 primetila da su na ulazu u selo Banjska, odnosno preko mosta, postavljena dva veća kamiona, bez registarskih oznaka, te da je put bio blokiran.

„Jedinice za red policijske stanice Zvečan, po dobijanju obaveštenja, reagovale su u vezi sa slučajem i krenule sa tri jedinice u pravcu lokacije i čim su se obrele u blizini mesta gdje je prijavljena blokada, policijske jedinice su naišle na otpor, kada je sa više različitih položaja pucano na njih iz arsenala vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i granate, pri čemu su usljed pucnjave upucana dva policajca“, naveli su iz policije.

Jedinice su, dodaju iz Policije Kosova, reagovale u samoodbrani i uspjele da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje upucanih kolega.

„Povređeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Mitrovici, gdje je ljekar konstatovao smrt jednog od teško povređenih policajaca, dok su druga dva službenika, jedan ranjen, a drugi povređen, prema rečima lekara, van životne opasnosti“, dodaju iz policije.

Nakon napada, na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice, „koje su s vremena na vreme napadane vatrenim oružjem sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa“.

„Kosovska policija u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima, preduzima svoje radnje u cilju održavanja reda i javne bezbednosti, kao i izvođenja pred pravosudnim organima izvršilaca napada na policijske službenike“, dodali su.

Šef kabineta Vjose Osmani saopštio je sljedeće: „Srpski ‘zeleni čovečuljci’ sa oklopnim vozilima nalaze se 15 km unutar teritorije Kosova (Banjska), gdje je teroristički napad na Kosovsku policiju rezultirao likvidacijom Kosovskog policajca, dok je drugi ranjen“, naveo je on na društvenoj mreži X. Konkretno otužuje Vučića da je „pribegao neviđenoj agresiji na Kosovu“, ali mu i poručuje da će „propasti“.

O sinoćnom napadu u selu Banjska, prve zvanične potvrde stigle su od najviših kosovskih zvaničnika.

Kosovski premijer, Albin Kurti i predsjednica Vjosa Osmani, ali i drugi zvaničnici, optužili su Srbiju, odnosno „srpske kriminalne bande“, koje imaju „političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda“.