Connect with us

Kosovo

Vlasnicima auta sa srpskim tablicama rok do petka da preuzmu naljepnice

Objavljeno

-

Vlasnici automobila sa srpskim tablicama koji se već nalaze na teritoriji Kosova imaju rok do petka (8. oktobra) da preuzmu naljepnice na graničnim prijelazima ili u Centrima za registraciju, kojima će prelepiti državne simbole.

Isto ovo važi za tablice sa oznakama kosovskih gradova koje izdaju organi Srbije, navode za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

U ponedjeljak je počela realizacija sporazuma Kosova i Srbije o registarskim tablicama, koji je potpisan 30. septembra u Briselu posredstvom Evropske unije. Ovim sporazumom, koji predviđa da se belom nalepnicom prelepe državni simboli Kosova i Srbije, je došlo do deeskalacije sitaucije na severu Kosova gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

Jeta Tela, šefica kabineta i viša politička savjetnica ministra unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalja Svečlje (Xhelal Svecla) je za RSE istakla da će nakon 8. oktobra, u skladu sa zakonom, biti kažnjeni svi koji nemaju prelepljene državne simbole na srpskim registarskim tablicama.

Tela je objasnila da se bijele naljepnice mogu preuzeti na nekom od 13 graničnih prijelaza ili u Centrima za registraciju vozila.

U međuvremenu su poslanici u Skupštini Kosova iz redova opozicionih partija kritikovali sporazum Kosova sa Srbijom o registarskim tablicama uz ocenu da su njime legalizovane tablice sa oznakama kosovskih gradova koje izdaje Srbija.

Radi se o tablicama PR (Priština), PZ (Prizren), i tako dalje, ali je ipak njaviše onih KM (Kosovska Mitrovica) i one se koriste samo na sjeveru Kosova.

Ove tablice su u opštinama južno od Ibra ukinute prije deset godina na osnovu Briselskog sporazuma i za kosovske vlasti su nelegalne.

Zamjenik premijera Kosova i šef kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Besnik (Bislimi) Bisljimi je ranije objasnio da će se KM tablice tolerisati još šest mjeseci, dok se ne pronađe konačno rješenje.

Prethodno su kosovske vlasti, kada su 20. septembra uvele recipročne mjere Srbiji oko registarskih tablica, najavile i zaplenu tablica sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

To je izazvalo dodatno nezadovoljstvo Srba na sjeveru, koji su 13 dana držali u blokadi prijelaze Jarinje i Brnjak, gdje su bile raspoređene jedinice Specijalne policije Kosova.

Povećane tenzije između Kosova i Srbije su prevaziđene dogovorom u Briselu, na osnovu kog su u subotu (2. oktobar) odblokirani putevi koji vode do pomenutih prijelaza, nakon čega su se povukli i specijalci.

Sada se na Jarinju i Brnjaku, osim granične policije koja upravlja prelazima, nalaze i pripadnici NATO misije na Kosovu – KFOR. Oni će tamo ostati oko dvije nedjelje kako bi osigurali bezbednost i slobodu kretanja.

Ostaje još da radna grupa, na čelu sa predstavnikom EU, pronađe trajno rješenje oko registarskih tablica u narednih šest mjeseci, kao što je predviđeno dogovorom o deesklaciji situacije na sjeveru i privremenim rješenjem o registarskim tablicama.

(Radio Slobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply