Connect with us

Kosovo

Vjosa Osmani se zahvalila Kforu i NATO-u na obuci Vojske Kosova

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zahvalila se u četvrtak generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na podršci Kfora u obuci Vojske Kosova u skladu s NATO standardima, saopšteno je iz njenog kabineta.

Tokom sastanka sa Stoltenbergom istakla je da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji, NATO-u i Ujedinjenim narodima, prenosi Tanjug.

“Posvećeno radimo na tome da se učlanimo u NATO. Potrebna nam je podrška ove organizacije čak i s članicama NATO-a koje ne priznaju nezavisnost Kosova”, rekla je ona.

Kako se navodi, Osmani je upozorila i na opasnost od ruskog utjecaja na Balkanu.

Značaj dijaloga Kosova i Srbije

Stoltenberg je doputovao u jednodnevnu posjetu Kosovu te se u Prištini sastao s komandantom Kfora, italijanskim generalom Francom Federicijem.

Nakon razgovora s Vjosom Osmani i premijerom Kosova Albinom Kurtijem izjavio da je NATO posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i istakao značaj dijaloga između Kosova i Srbije.

“Sjajno je posjetiti Kfor, koji pokazuje posvećenost NATO miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Također sam se sastao s Vjosom Osmani i Albinom Kurtijem i razgovarao o razvoju događaja na Kosovu. Istakao sam značaj dijaloga između Kosova i Srbije”, napisao je on na Twitteru.

(AJB, agencije)