Connect with us

Kosovo

U posljednje tri godine zastarelo 16 slučajeva korupcije visokih zvaničnika

Objavljeno

-

Česti slučajevi oslobađanja optužbi za korupciju visokih javnih zvaničnika na Kosovu su posljedica nedostataka pravosudnog sistema, saglasni su stručnjaci i predstavnici civilnog društva, prenosi Reporteri.

Primjer Rahima Hašimija koji je uz šampanjac proslavio oslobađanje od optužbi za prevaru i izbegao tri godine i devet mjeseci zatvora zbog zastarevanja slučaja pred sudom samo je jedan od mnogih primjera visokih zvaničnika Kosova koji su amnestirani od različitih optužbi.

Bivši ministar kulture Astrit Haračija osuđen na dvije godine uslovno zbog korupcije takođe je oslobođen optužbi zbog zastarevanja slučaja. Jedini političar visokog ranga koji je osuđen na tri godine zatvora zbog korupcije je bivši gradonačelnik Lipljana Šukri Buja za koga je presuda doneta samo nekoliko dana prije nego što je i ovaj slučaj mogao da zastari.

Arita Reznići iz Kosovskog instituta za pravdu kaže da pravosudni sistem sprovodi namernu praksu amnestiranja javnih službenika optuženih za korupciju čime se urušava poverenje u vladavinu prava.

“Neprekidna odgađanja i neuspesi u krivičnim postupcima na kraju dovode do okončanja zakonskih rokova i zastarevanja predmeta. Službenici optuženi za korupciju budu zauvek amnestirani za ta djela i ostaju nekažnjeni, oštećeni ostaju bez obeštećenja i na kraju se gubi poverenje građana u pravosudni sistem”, kaže Reznići.

Prema nalazima Kosovskog instituta za pravdu samo u poslednje tri godine krivična djela korupcije zastarela su u 16 glavnih slučajeva korupcije, u kojima su optuženi službenici amnestirani.

Pravosudne institucije prebacuju krivicu jedni na druge za propuste u slučajevima korupcije. Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Bljerim Isufaj kaže da tužioci ispunjavaju svoje obaveze podizanjem optužnica.

“Zastarevanje slučajeva je svakako pogubno za institucije. Sada imamo zastarevanje za krivično gonjenje i zastarevanje za izvršenje kazne. Naravno da bi trebalo da postoje sankcije protiv tužilaca koji dozvole zastarevanje predmeta, posebno u slučajevima korupcije”, kaže Isufaj.

Vršilac dužnosti predsjednika Osnovnog suda u Prištini Arben Hoti saglasan je da bi u slučajevima zastarevanja predmeta trebalo utvrditi ko za to snosi odgovornost.

„Sudije kojima je zastareo predmet treba da budu pozvani na odgovornost. Međutim, većina predmeta zastarieva nakon što je sud uložio sve napore da osigura prisustvo strana u postupku a tužilaštvo i organi vlasti nisu uspeli da obezbede njihovo prisustvo “, kaže Hoti.

Arita Reznići iz Kosovskog intituta za pravdu navodi da mehanizmi pozivanja na odgovornost kroz disciplinske postupke ili postupke ocenjivanja nisu doneli rezultate.

“Postoji solidarnost i kroz mehanizme odgovornosti i učinka tako da sudije i tužioci koji krže zakon u većini slučajeva budu oslobođeni”, kaže Reznići.

Čelnici Vijeća sudija i Tužilačkog vijeća ocjenjuju da mehanizme odgovornosti treba ojačati kako bi se povećala odgovornost u pravosudnom sistemu.

Direktor Vrhovnog suda Kosova Enver Peci kaže da Priština ima problema sa velikim brojem nedovršenih predmeta i malim brojem sudija zbog čega, kako navodi, dolazi do zastarevanja predmeta.

Američka ambasada na Kosovu kroz svoje projekte podržava pravosudni sistem Kosova a pravna savetnica američkog Ministarstva pravde Lana Morton-Ovens navodi da bi na Kosovu trebalo uvesti praksu američkih sudija u vođenju predmeta kako bi se izbegla mogućnost zastarevanja.

Istraživanja pokazuju da je nepoverenje građana Kosova u pravosudni sistem veliko i da je njegovom efikasnošću zadovoljno samo između 15 i 25 odsto građana.

(Reporteri, Kosovo online)