Connect with us

Kosovo

Vjerske zajednice Kosova potpisale zajedničku izjavu protiv istopolnih brakova

Objavljeno

-

Islamska zajednica Kosova, Eparhija prizrensko-prištinska (katolička crkva), Protestantska evangelistička crkva Kosova i Jevrejska zajednica Kosova potpisali su danas zajedničku izjavu protiv inicijative za izmjenu nacrta Građanskog zakonika.

Izjavu su potpisali najviši poglavari ovih vjerskih zajednica:
Naim ef. Tërnava, muftija kosovski;
Dode Gjergji, episkop kosovski;
Femi Cakolli, pastor Protestantske evangeličke crkve Kosova;
Votim Demiri, predsjednik Jevrejske zajednice Kosova.

U izjavi se navodi da vjerske zajednice Kosova ostaju ujedinjene i jednoglasno traže od Skupštine Kosova, Vlade i drugih institucija, da odustanu od svake promjene, bilo kakvog redefinisanja, reinterpretacije zakonika o porodici, braka i statusa supružnika u našoj zemlji.

Nakon inicijative za promjenu Građanskog zakonika Kosova, Vjerske zajednice Kosova su razmotrile nacrt zakona. Nakon konsultacija i današnjeg sastanka lidera, na osnovu učenja i propovedi vjera i kodeksa i vrijednosti ljudi dogovorile su se da izraze svoj stav i protivljenje ovome.

“Vjerske zajednice Kosova ostaju ujedinjene u zaštiti i svakodnevnoj promociji porodičnih i životnih vrijednosti i stavova, zaštiti tradicionalnih bračnih vrijednosti, zaštiti prava fetusa na život od začeća do rođenja, prirodnog rodnog prava kao preduslov za svakog građanina… . Zajednicu ili kohabitaciju dviju osoba istog pola nikada ne možemo prihvatiti i nazvati brakom. Takođe, protivimo se da ti pojedinci koji žive u zajedničkom životu usvajaju djecu”, navodi se izmeđuostalog u zajedničkoj izjavi.