Connect with us

Kosovo

Prekinuta sjednica zbog nedostatka kvoruma, Zakon o minimalnoj zaradi nije izglasan

Objavljeno

-

Skupština Kosova nije imala kvorum za glasanje o Nacrtu zakona o minimalnoj zaradi pa je sjednica prekinuta. Zbog spornog zakona ispred skupštine je održan protest veterana OVK, prenosi Ekonomija onlajn.

Za Nacrt zakona je glasao 51 poslanik dok su poslanici Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova napustili skupštinsku salu.

Tokom glasanja, poslanici DPK su dobacivali drugim poslanicima.

Zbog tog zakona danas su ispred Skupštine Kosova održani protesti veterana OVK jer se, kako su naveli, osjećaju diskrimninisano. Takođe smatraju da ni aktuelna ni prethodne vlade nikada nisu formirale komisiju za kategorizaciju boraca i da je jedini na snazi zakon koji se odnosi na minimalnu platu.

Na početku skupštinske sjednice šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri zatražio je od većine da pitanje veterana ne bude “politički sukob”.

“Nismo ovdje da zatežemo situaciju, mi smo tu da rješavamo probleme”, rekao je on.

Šef poslaničke grupe DSK Arben Gaši smatra da bi vlada trebalo da napravi bolji način za obeštećenje veterana.

“Očigledno je da Vlada nije spremna da se suštinski pozabavi obeštećenjem ratnih veterana”, rekao je Gaši.

Na današnjoj sjednici je osim o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona kojim se utvrđuje visina minimalne zarade trebalo da se glasa i o Predlogu zakona o pravosudnom ispitu i razmatranju Predloga zakona o otpadu.

(Ekonomia online, Kosovo online)