Connect with us

Kosovo

Visoki funkcioneri pod lupom Agencije za borbu protiv korupciju

Objavljeno

-

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije agencije Šaip Havolli izjavio je da slučajeve korupcije na visokom nivou treba shvatiti ozbiljno, prenosi Reporteri.

“S obzirom na to da smo se 2020. godine morali nositi sa pandemijom, na slučajevima visokog profila radilo se sporo”, rekao je Havoli.

Istakao je da agencija podnela krivične prijave visokim zvaničnicima različitih institucija, poput ministara, zamjenika ministara, direktora, dekana, prodekana, direktora odbora, stalnih sekretara, sekretara ambasada.

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Bljerim Isufaj rekao je za da je prošle godine podignuto 10 optužnica.

“Do sada smo imali oko 60 slučajeva, od kojih se 35 odnosi na korupciju, 25 na organizovani kriminal, a neki su i suspendovani”, rekao je Isufaj.

Dodao je da da procedure i konkretni rezultati podizanja ovih optužnica dugo traju i da od trenutku kada istrage zvanično počnu, do podizanja optužnice prođe i dve godine.

Direktor Kosovskog instituta za pravdu Ehat Miftaraj kaže da se broj tužilaca na Kosovu poslednjih godina znatno povećao, zbog broja slučajeva teških krivičnih dela, ali da se u broj slučajeva u Specijalnom tužilaštvu značajno smanjio.

“Nedostaje hrabrosti velikog broja glavnih tužilaca da istraže i procesuiraju slučajeve visoke korupcije. U slučajevima u kojima su podignute optužnice, pojavljuju se velika kašnjenja na sudovima, zbog lošeg upravljanja predmetima”, rekao je Miftaraj.

Prema godišnjem izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, tokom 2020. godine, sprovedeni su preliminarni postupci istrage u ukupno 313 predmeta, od kojih je 134 prebačeno iz prethodne godine, dok je tokom 2020. godine primljeno još 179 predmeta.

(Reporteri, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply