Connect with us

Kosovo

Veber: Kosovo bi učešće u dijalogu trebalo da uslovi viznom liberalizacijom

Objavljeno

-

Njemački ekspert za balkanska pitanja Bodo Veber kaže da bi Kosovo trebalo da uslovi učešće u pregovorima u Briselu promenom stava Francuske u vezi sa liberalizacijom viza i procesom proširenja za Zapadni Balkan.

Veber kaže da bi Pariz trebalo da slijedi primjer Njemačke u pogledu međusobnog priznanja kao djela konačnog sporazuma, dok predsjednik Francuske Emanuel Makron, kako kaže, trebalo da prestane da zloupotrebljava pitanje viza za stanovnike Kosova za unutrašnje političke proračune.

Sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, je opšti odgovor Brisela i drugih centara Evrope kad god se postavi pitanje o sadržaju konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

Ali tako nešto se više ne može reći o Njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, pošto je njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, prvi put javno tokom posjete Prištini, rekao da dio rešenja treba da bude uzajamno priznavanje

Veber je dodao da su razgovori o razmjeni teritorija ojačali njemačku poziciju da je potrebna jasnost po pitanju statusa Kosova i da bilo koji modalitet smanjenog priznanja ne bi bio rešenje.

“Ovo je stav Njemačke godinama, a napori Tačija i Vučića da razmjene teritorije pomogli su jačanju njemačkog uverenja da postoji potreba za razjašnjenjem pitanja statusa, što ne bi bilo obezbeđeno nikakvim smanjenim oblikom priznanja. Primer po uzoru na njemačko-nemački ugovor. Ali vrlo je dobro što je ova pozicija već javna”, rekao je Veber.

Nemački stručnjak kaže da bi primjer Njemačke trebalo da slijede Francuska i Makron.

“Na kraju, Pariz i predsjednik Makron moraju da slijede primjer. Predsjednik Makron želi da Francuska preuzme vodeću ulogu u pregovorima, dok je istovremeno pokazao nedostatak posvećenosti evropskim vrednostima i principima, tačnije svojom podrškom razmjeni teritorija 2018. i 2019. godine”, dodao je Veber.

(Gazeta Express)