Connect with us

Kosovo

Usvojen budžet za 2024. godinu, opozicija nije glasala

Objavljeno

-

Poslanici Kosova sa 63 glasa za usvojili su večeras Zakon o budžetu za 2024. Međutim, poslanici opozicije nisu glasali nezadovoljni što su odbijeni svi njihovi amandmani. Budžet za sledeću godinu iznosi 3,3 milijarde evra.

Premijer Vlade Kosova, Aljbin Kurti je na svojoj Fejsbuk stranici rekao da je budžet opredeljen za dalje jačanje bezbednosti, zapošljavanja i brige o porodici.

“Sa ovim ukupnim budžetom od više od 3,3 milijarde evra, što je 35 odsto veći od budžeta od onog koji smo zatekli u prvoj godini vlasti, nastavlјamo da jačamo odbranu Republike, povećavamo bezbjednost, jačamo zaposlenost, povećavamo brigu o porodici”, naveo je između ostalog Kurti.

Današnja sjednica Skupštine Kosova počela je primedbama na Nacrt budžeta za 2024. Armend Muja, predsjednik Komisije za nacrt budžeta, izjavio je da je primio preporuke i zahtjeve narodnih poslanika, koji su ih predočili u amandmanima.

„Nakon svih rasprava usvojen je izvještaj sa amandmanima. Odbor za budžet je imao određene tehničke intervencije u tabelarnom i tekstualnom dijelu. Preporučujemo poslanicima da se ovaj zakon usvoji”, rekao je Muja.

Današnja sjednica Skupštine Kosova počela je primedbama na Nacrt budžeta za 2024. Armend Muja, predsednik Komisije za nacrt budžeta, izjavio je da je je primio preporuke i zahteve narodnih poslanika, koji su ih predočili u amandmanima.

„Nakon svih rasprava usvojen je izveštaj sa amandmanima. Odbor za budžet je imao određene tehničke intervencije u tabelarnom i tekstualnom delu. Preporučujemo poslanicima da se ovaj zakon usvoji”, rekao je Muja.

Hikmete Bajrami, u svojstvu predstavnika DSK, rekla je da ovaj nacrt budžeta mora da ide na treće čitanje.

„Sredinom 31. oktobra, kada je Vlada Kosova prosledila Nacrt zakona o budžetu Skupštini Kosova i onog dana kada ga danas čitamo, desilo se nekoliko stvari i mislimo da je Vlada trebalo da odrazi i u stvari povuče zakona i vratiti na još jednu potpunu preraspodjelu ili neka ovaj zakon od danas ide u treće čitanje“, izjavila je Bajrami.

Bajrami je pomenula rezultate PISA-e, kritikujući Ministarstvo prosvete, i zahtjevajući povećanje plata za nastavnike.

Šef poslaničke grupe ABK, Besnik Tahiri, opisao je projekat budžeta za 2024. kao partijski dokument. „Nije poslanička grupa Pokreta Samoopredeljenja i Skupštine Kosova ta koja nadzire rad Vlade i daje uputstva, već je vlast ta koja određuje i radi šta hoće u ime njihovog glasa. Ovaj zakon ima 64 amandmana, nijedan od njih neće biti usvojen, tako da govorimo o čisto političkom dokumentu“, izjavio je Tahiri.

On je rekao da nije uloženo 80 odsto novca građana koji je trebalo da se uloži u škole i puteve.

„Riječ je o vladinom kabinetu koji nije u stanju da obavlјa svoju funkciju. U analizi Instituta GAP kaže se da su 83 odsto projekata za 2024. projekti koji će se nastaviti, a samo 17 odsto novih kapitalnih projekata, velika većina je otišla u opštine koje predvodi Pokret Samoopredelјenje“, rekao je Tahiri.

Najveća opoziciona partija u zemlјi, DPK, izrazila je zabrinutost u vezi sa budžetskim izdvajanjima za 2024. Prema riječima zamenika ovog subjekta Mergima Ljuštakua, izvršna vlast nije uspjela u planiranju.

Ljuštaku je dalјe rekao da vlada takođe nije uspjela da realizuje važne projekte za građane.

“Za žalјenje je šta je Kurtijeva vlada u stanju da uradi samo da obmane građane i pokaže njihovo licemerje da navodno pomaže građanima. Međutim, ovih 11 mjeseci nije se setila da im pomogne. Od početka ove vlade mi smo videli da ne znaju ni kako da realizuju projekte“, naglasio je Ljuštaku.

Prema njegovim riječima, ova vlast će ostati upamćena po “lošem upravlјanju, prikrivanju zločina i degradaciji svake institucije ove zemlјe”.

“Građani svaki dan gube strplјenje da žive na Kosovu. I ne možemo građane zadržati dodatkom na kraju godine jer nije bilo moguće realizovati projekte koji bi im pomogli. Nijedna vaša politika nije donela promene da smanjite ekstremno siromaštvo“, dodao je on u svojstvu predstavnika DSK, i ponovio da ovaj nacrt budžeta mora da ide na treće čitanje.

“Građani svaki dan gube strplјenje da žive na Kosovu. I ne možemo građane zadržati dodatkom na kraju godine jer nije bilo moguće realizovati projekte koji bi im pomogli. Nijedna vaša politika nije donela promene. da smanjite ekstremno siromaštvo, više ste obogatili svoj narod“, dodao je on.