Connect with us

Kosovo

Do kraja godine po 100 eura pomoći za djecu i penzionere

Objavljeno

-

Na poslednoj sednici Vlade za ovu godinu, kabinet premijera Aljbina Kurtije doneo je više odluka, između ostalih da će penzionerima i djeci, tokom ovog mjeseca, biti isplaćeno po 100 evra pomoći.

“U ponedjeljak smo objavili vijest da je Kosovo postalo član međunarodne 0rganizacije Evropsko udruženje povelje Mladih (European Youth Card Association) – EYCA. Kartica, koja će biti dostupna svim mladim ljudima mlađim od 30 godina bez obzira na pol, etničku pripadnost, sposobnosti ili ekonomski status, i omogućava im pristup na preko 60.000 popusta i pogodnosti u prevozu, smještaju, obrazovanju, kulturi, sportu, uslugama i proizvoda bilo gde u Evropi. Ovo postaje još vrednije sada kada je do 1. januara i vizne liberalizacije ostalo manje od tri sedmice. Tako će od sljedeće godine, opremljeni karticom, naši mladi ljudi imati jednake mogućnosti i beneficije kada putuju u Evropu”, naveo je Kurti.

On je istako da je vlada na čijem je čelu omogućila javno visoko obrazovanje besplatnim.

“Za studente u tri akademske godine, pored redovnih stipendija za visoke prosečne ocjene, podijelili smo oko pet hiljada drugih stipendija za studije u zemlji i inostranstvu. Kroz dualno obrazovanje povezujemo stručno obrazovanje sa tržištem rada. Ove godine imamo 12 profila, koji se nude u 21 školi, u 14 opština Kosova. Tako da svoje mlade ljude na vrijeme pripremamo za potrebe tržišta ulažući danas za njihovo sutrašnje zapošljavanje” kazao je premijer.

“Zabrinuti smo zbog rezultata PISA testa za našu zemlju, koji su pokazali strukturne i hronične nedostatke obrazovnog sistema koji sežu davno u prošlost i neće se moći otkloniti ni odmah ni brzo. PISA test pokazuje da u relativno ranom djetinjstvu nešto nije u redu. Vlada je posvećena dobrim uslovima rada, nastave i učenja. U međuvremenu, nastavnici moraju voditi računa da motivišu, inspirišu i garantuju da učenici uče i znaju. Sa programom Ministarstva Finansija, Rada i Transfera ( Kosovo Generation unlimited), u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a na Kosovu, i CSR mrežom, nudimo praktične mogućnosti za mlade ljude, za 10 hiljada mladića i devojaka do kraja 2024. godine” ističe Kurti.

A za one koji su već na tržištu rad postoji platformu za zapošljavanje “SuperPuna”. Preko nje je u devet mjeseci zaposleno oko 8.500 mladića i djevojaka od 18 do 25 godina.

“Za više prostora za kreativnost i inovacije za mlade ljude i nove kompanije, podržali smo Park za inovacije i obuku (ITP) u Prizrenu sa osam miliona evra. Osnovali smo i centar za digitalnu izvrsnost, u okviru kojeg je laboratorija za 3D štampanje i skeniranje, data centar Kosovske akademske i istraživačke mreže (KREN), kao i učionice opremljene za obuku u oblasti tehnologije, informacija i komunikacija. U međuvremenu, sa Digitalnim tehnološkim parkom koji smo otvorili u Brnici, dodatno smo povećali mogućnosti i prostor za inovacije” navodi on.

Za nevladine organizacije, samo ove godine izdvojeno je 15 miliona evra za direktnu podršku u kulturi, kulturnom nasljeđu, omladini i sportu, gdje su mladi primarni korisnici svakog podržanog projekta. Slično, kroz program Svjetske Banke „Opštine za omladinu“, pored dodele grantova, organizovana je obuka za upravljanje projektima i mekim veštinama za više od 1.500 mladih ljudi.

“Dakle, ulaganje u obrazovanje, zapošljavanje i obuku mladih, uz posvećenost i energiju vlade za mlade naša vlast brine za sve generacije, a posebno za one kojima je to najpotrebnije. Drago mi je što ćemo danas doneti odluku kojom ispunjavamo jedno od naših narednih obećanja. Riječ je o subvencioniranju sve djece na osnovu porodičnih prihoda. Verujem da se sećate obećanja da će svako dete, svake godine, dobiti 50, 100 ili 150 evra, ovisno o prihodima roditelja. Ove godine smo odlučili da sva deca, bez razlike, imaju koristi od šeme, a iznos naknade će biti 100 evra. Međutim, planiramo da ovu šemu učinimo još savršenijom, tako što ćemo početi sa primenom prijave godišnjih prihoda svih roditelja korisnika, tako da postoji i razlika u podršci; za one sa manjim prihodima, naravno da imaju više” naveo je Kurti.

Za sve penzionere, do kraja godine u cilju olakšanja troškova života odobren je jednokratni dodatak od 100 evra, uz redovnu mjesečnu penziju koju primaju.

“Između ostalih odluka, danas imamo i odluku o izdvajanju dodatnog budžeta za Bezbednosne snage Kosova u iznosu od 40 miliona evra, a ovim izdvajanjem ukupan iznos budžeta za odbranu ove godine premašuje nivo od 200 miliona evra, odnosno preko 2% bruto domaćeg proizvoda, to je kriterij za zemlje članice NATO-a” rekao je Kurti i istakao da je “dostizanje ovog nivoa po prvi put u novoj istoriji naše vojske, pokazuje koliko je Vlada posvećena ostvarivanju našeg zajedničkog cilja da postanemo država članica Partnerstva za mir, ka članstvu u NATO-u”