Connect with us

Kosovo

Godišnje obraćanje Vjose Osmani u Skupštini Kosova

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je u svom godišnjem obraćanju u Skupštini da je članstvo u Nato prioritet i zatražila od međunarodne zajednice da reaguje na “etničko čišćenje” Albanaca iz Bujanovca, Medveđe i Preševa, prenosi RTK.

„Naše članstvo u Nato treba da bude naš prioritet. Naše težnje za članstvom u najmoćnijoj vojnoj alijansi utemeljene su na našoj posvećenosti našoj regionalnoj i globalnoj sigurnosti i stabilnosti”, navela je Osmani.

Ona se potom govorila o Albancima iz Bujanovca, Medveđe i Preševa i zatražila od međunarodnih tela da reaguju na “etničko čišćenje koje se tamo sprovodi”.

„Mnogi Albanci iz ovih opština su apatridi i ne mogu da ostvare svoja osnovna prava. Kada je riječ o državljanstvu, bilo je neoprostivo što su procedure za dobijanje kosovskog državljanstva za Albance iz Preševa, Medveđe i Bujanovca bile iste kao i za građane koji dolaze sa udaljenih kontinenata. Predložila sam da se u novom zakonu o državljanstvu olakšaju procedure za dobijanje državljanstva za naše sunarodnike sa juga i nadam se da ćete ovaj predlog podržati čim dođe u Skupštinu”, rekla je Osmani.

Osmani je između ostalog istakla da je proces dijaloga sa Srbijom sve teži “zbog nekonstruktivnosti, opstrukcija i nastojanja Srbije da izazove nestabilnost ne samo na Kosovu, već i u regionu”, a potom se osvrnula na nacrt o ZSO.

“Iako je ocjena autora da je takav nacrt u skladu sa Ustavom, želim da ponovim da je institucija koja treba da izvrši ovu ocjenu, rukovodeći se principom nezavisnosti i profesionalizma, Ustavni sud. Važno je da svi, bez obzira na političku opredeljenost, sednemo i zajedno pripremimo svoje komentare i pošaljemo ih Ustavnom sudu, kad god ovaj nacrt bude dostavljen ovoj instituciji“, naglasila je Osmani.

Prema njenim riječima, zajednički cilj treba da bude da se obezbedi puna saglasnost sa Ustavom Kosova i da se ne dozvoli posredna vlast koja ugrožava funkcionisanje.

„Zbog toga, da bi se naši zajednički ciljevi pretočili u zajedničke akcije, pored stalnih konsultacija sa premijerom i predsjednikom skupštine, pozvala sam na sastanak i lidere opozicionih stranaka, kako bismo izgradili jedinstven stav o ovoj izazovnoj temi u odbrani funkcionisanja Kosova“, rekla je Osmani.

(RTKlive, Kosovo online)