Connect with us

Kosovo

Kosovo stavljeno na finansijsku mapu regiona i Evrope

Objavljeno

-

Kosovski parlament usvojio je večeras u drugom čitanju Nacrt zakona o Suverenom fondu, a premijer Aljbin Kurti poručio je da je time Kosovo stavljeno na finansijsku mapu regiona i Evrope.

“Nakon dugog timskog rada na Zakonu o Suverenom fondu, u saradnji sa stručnjacima i međunarodnim partnerima koji su podržali ovaj projekat, skupština je danas u drugom čitanju usvojila Nacrt zakona o Suverenom fondu. Ovom odlukom stavili smo Kosovo na finansijsku mapu regiona i Evrope i postavili temelj za stvaranje nasleđa za buduće generacije”, poručio je Kurti na Fejsbuku.

On je naveo da će Suvereni fond raditi na jačanju javnih preduzeća i njihovoj transformaciji u moćne korporacije.

Doneće, dodaje, i novi ciklus investicija povezivanjem Kosova sa svjetskim finansijskim tržištima i podizanjem i povećanjem cirkulacije investicionog kapitala za rast celokupne ekonomije.

“Zakon je samo prvi korak, jer vlada ima dosta posla na izgradnji organizacione strukture Suverenog fonda i produbljivanju reformi u javnom sektoru za pripremu preduzeća koja će biti uključena u imovinu fonda. Zato ćemo nastaviti da radimo sa domaćim i međunarodnim stručnjacima i učimo iz najboljih međunarodnih iskustava u Evropi i svetu, ali i u inicijativi za stvaranje pravnog okvira za tržište kapitala na Kosovu”, poručio je Kurti.

(Kosovo online)