Connect with us

Kosovo

NVO: Pravosuđe bez hrabrosti da sudi političarima

Objavljeno

-

Neefikasnost pravosudnih organa na Kosovu da procesuiraju političare u javnosti su stvorili percepciju o nedostatku hrabrosti kod sudija i tužilaca da efikasnije rešavaju ove predmete, prenosi Ekonomija onlajn.

Nevladine organizacije koje prate sudske procese izrazile su zabrinutost zbog nerešavanja pravosudnih slučajeva u kojima su optuženi političari ili visoki državni zvaničnici.

Predstavnici NVO tvrde da se mnogo brže procesuiraju obični građani što šteti demokratiji pravosuđa, ali i nanosi velike štete budžetu.

Ljavdim Makšana, iz Kosovskog instituta za pravosuđe, rekao je da je tokom 2023. godine pravosuđe karakterisalo neefikasno tretiranje slučajeva političarki za različita krivična djela. Prema njegovim riječima, neprovođenje ovih predmeta u zakonskim rokovima stvorilo je u javnosti percepciju o nedostatku hrabrosti kod sudija i tužilaca da efikasnije rešavaju ove predmete. “Kosovski institut za pravosuđe je u kontinuitetu pratio slučajeve političara koji su umješani u različita krivična djela i protiv kojih se istražuje ili sudi tužilaštvo i pravosuđe. Kao i prethodnih godina, i ove godine pravosuđe je karakterisalo neefikasno tretiranje slučajeva političarki za različita krivična djela, a nerešavanje ovih predmeta u zakonskim rokovima stvara u javnosti percepciju o nedostatku hrabrosti kod sudije i tužioci da ‘efikasnije rešavaju ove predmete’”, naveo je Makšana i podsjetio da je tokom prošle godine predsjednik Skupštine Glauk Konjfuća optužen za krivično djelo koje zastareva ove godine, a da je prethodno aktuelni ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja optužen za huliganizam tokom ranijih protesta Samoopredeljenja.

“Ovaj slučaj pokazuje i neefikasno rešavanje slučajeva političara od strane pravosuđa. Slučajevi političara se više ne tretiraju kao puni prioritet, vidi se da ih pravosuđe kontinuirano ne tretira isto kao slučajeve običnih građana”, rekao je on i upozorio da preti opasnost da u naredne tri godine neka od krivičnih djela političara ne budu sudski okončana.

On je rekao da neefikasno postupanje sudova uzrokuje budžetske gubitke.

“Veliki broj političara ima razna krivična djela kojima se bavi pravosuđe i tužilaštvo. Ako pogledamo statistiku koju objavljujemo kao IKD, u naredne tri godine postoji rizik da će neka krivična djela za koja su optuženi poslanici Pokreta Samoopredeljenje ili Alijanse za budućnost Kosova zastariti zato što ih pravosuđe više ne tretira kao prioritete. Sve to proizvodi budžetske gubitke jer se moraju održavati ročišta, slati pozivi, postoje procesni troškovi…”, navodi Maškana.

Viona Bunjaku iz Udruženja FOL kazala je da se konstantno izostavlja rešavanje visokih slučajeva korupcije i da to, prema njenim riječima nije ni u skladu sa strategijom koju je sam Sudski savjet usvojio.

Ona je kazala da su iz svog monitoringa zaključili da pravosuđe nije imalo dovoljno hrabrosti da progoni uticajne osobe.

“Kontinuirano pratimo Sudski savjet, ali i sudove koji imaju slučajeve korupcije, posebno službenog profila, koji se vode. Takođe smo više puta videli da imamo zastarelost predmeta i da to nije ni u skladu sa strategijom koju je i sam Sudski savjet usvojio da se da prioritet slučajevima korupcije. Kao što znamo, korupcija je veoma prisutna pojava u našoj zemlji, posebno u pitanjima vezanim za profil političara. Trebalo bi ih stalno goniti i ići u još brže procedure, ali vidimo da pravosuđe nema dovoljno hrabrosti da to učini”, zaključila je Bunjaku.

(Ekonomia online, Kosovo online)