Connect with us

Kosovo

Uprkos pandemiji, pomoć dijaspore u novcu iz godine u godinu sve veća

Objavljeno

-

Prema podacima Centralne banke Kosova, u prvom kvartalu ove godine doznake iz inostranstva dostigle su iznos od 250 miliona evra, što je za oko 60 miliona evra više nego u istom periodu prošle godine, prenosi Ekonomija onlajn.

Uprkos ekonomskoj krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa, novac koji je 2020. godine na Kosovo poslat iz dijaspore, veći je za 120 miliona nego u 2019. godini.

Univerzitetski profesor Muhamet Sadiku navodi da je veza sunarodnika sa Kosovom uvek bila jaka i da se nastavio trend velikih doznaka koje su skoro polovina budžeta Kosova, odnosno oko 13 odsto bruto domaćeg proizvoda.

“I pored problema izazvanih pandemijom, veza dijaspore sa Kosovom, koja je uvek bila jaka, nastavila je trend velikih doznaka koje čine oko 40 procenata kosovskog budžeta, odnosno oko 13 odsto bruto proizvoda u zemlji. Doznake su se pokazale kao siguran i dugoročan izvor ekonomskog razvoja Kosova, uprkos činjenici da 90 odsto doznaka odlazi na pokrivanje potrošnje domaćinstava na Kosovu. Ovo je struktura izgrađena visokim nivoom nezaposlenosti i visokim nivoom siromaštva. Novac dijaspore je u malom procentu orijentisan na investicije za otvaranje novih radnih mesta”, naglasio je Sadiku.

Prema raznim studijama, za orijentaciju doznaka na investicije, Kosovo bi trebalo da izgradi povoljno poslovno okruženje za strane i investitore iz dijaspore.

U međuvremenu, portparol CBK Kuštrim Ahmeti kaže u pisanom odgovoru za Kosovo pres da su u periodu januar-mart doznake dostigle 243 miliona evra.

„Ukupna vrednost doznaka za prvi kvartal ove godine (januar-mart 2021) bila je 242,9 miliona evra, što je za 55,6 miliona više u odnosu na isti period prošle godine, gde je vrednost doznaka bila 187,3 miliona evra “, kaže Ahmeti.

(Ekonomia online, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply