Connect with us

Svijet

Umro bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi

Objavljeno

-

Silvio Berlusconi, bivši italijanski premijer preminuo je u 86 godini, u bolnici San Raffaele u Milanu, prenose italijanski mediji.

U aprilu je liječen od infekcije pluća povezane s ranije neotkrivenim slučajem hronične leukemije.

Medijski tajkun i milijarder, Berlusconi je prvi put došao na funkciju 1994. i vodio četiri vlade do 2011. godine.

Predvodio je stranku desnog centra Forza Italia koja je ušla u koaliciju pod premijerom Giorgiom Melonijem nakon izbora u septembru, kada je izabran u gornji dom Italije, Senat.

Reagujući na vijest, italijanski ministar odbrane Guido Crosetto rekao je da je Berlusconijeva smrt ostavila “ogromnu prazninu”.

“Era je završena… Zbogom Silvio”, napisao je Crosetto u tvitu, dodajući da “veoma voli” Berlusconija.

Bivši italijanski lider je bolovao od rijetkog oblika raka krvi, hronične leukemije mijelomonocita, rekli su doktori u San Rafaelu novinarima ranije ove godine, prenosi BBC.

Za sada nije bilo zvanične potvrde o neposrednom uzroku smrti. Imao je stalne zdravstvene probleme otkako se zarazio Covidom 2020.

Rođen 1936. u Milanu, Berlusconi je karijeru započeo prodajom usisivača, prije nego što je osnovao građevinsku kompaniju.

Postao je jedan od najbogatijih ljudi Italije, stekavši bogatstvo preko svojih TV kanala.

Međunarodno priznanje stekao je kao vlasnik legendarnog fudbalskog kluba AC Milan – koji je spasio od bankrota 1986. – prije nego što je otišao u politiku.

(Radio Slobodno Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply