Connect with us

Kosovo

Uhapšeni graničari sumnjiče se za nezakonitu zaradu po 8.000 evra dnevno

Objavljeno

-

Specijalni prvostepeni sud za korupciju i organizovani kriminal (GJKKO) u Tirani doneo je u nedjelju odluku o bezbjednosnim mjerama. Za još trojicu preduzeta je mjera – „prekid vršenja službe ili javne službe”. U zajedničkoj kosovsko-albanskoj operaciji u petak je uhapšeno više od 50 pograničnih policajaca sa obe strane granice, zbog sumnje da su počinili razna krivična dela kriminala i korupcije.

Trideset policajaca i rukovodilaca pograničnog prelaza Morina-Vrbica, koji su uhapšeni u petak u Kukesu kao dio velike mreže optuženih za korupciju u Albaniji i na Kosovu, pojavili su se u nedjelju pred Specijalnim sudom za korupciju i kriminal.

Oni su se pojavili u Specijalnom sudu, pod strogim mjerama bezbjednosti, dok medijima nije dozvoljeno prisustvo.

Odbrana je, saznaje se, zatražila proglašenje nenadležnosti i dostavljanje akata Sudu u Kukesu za izricanje mjera bezbednosti. Za 15 policajaca na graničnom prelazu Morina-Verbica, uključujući i načelnika stanice u ovom trenutku, Specijalni prvostepeni sud za korupciju i organizovani kriminal (GJKKO) je prihvatio zahtjev Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (SPAK) za određivanje zatvorskog pritvora. Uhapšeno je 14, a za jednim je raspisana poternica.

Za 12 policajaca izrečena je mjera bezbjednosti „kućni pritvor“, dok je za tri zaposlena, među kojima je i direktor Uprave za granicu i migracije za Kukes Fran Kačorio određena mjera „obustava obavljanja službe ili javne službe“.

U međuvremenu, iz istražnog dosijea su izašli novi detalji. Zahvaljujući prisluškivanjima Tužilaštva, razotkrivena je cela korupcionaška šema, koja je bila raširena sa obe strane granice, na carini Morini u Albaniji i carini Vrbnica na Kosovu.

U presretnutim razgovorima, graničari povremeno pominju i iznose zaradu za šverc robe, kao i favorizovanje saobraćaja vozila. U nekim slučajevima su tražili od građana da plate. Prisluškivanja tužilaštva otkrila su kako su policajci ometali vozače vozila sa Kosova u zamjenu za mito. U jednom od ovih prisluškivanja, 8. februara 2022. godine u 15:26, ispostavilo se da je u kabini br. 4 na graničnom prelazu u Kukesu, na dužnosti bio policajac Fatri Braha. Na šalteru su bili građani Kosova, od kojih je, pored ličnih dokumenata, Braha zatražio i ovlašćenje za automobil, kao i kartone od vakcine protiv kovida. U komunikaciji sa građaninom, koji nije imao kartu za vakcinaciju protiv kovida 19 ili dozvolu za automobil, od njega se traži da plati mito.

U drugom slučaju, policajci su presretnuti dok su razgovarali o vozilu bez dokumenata kojim je vlasnik sa Kosova želeo da pređe granicu. Policija ovom građaninu poručuje „ne dolazi bez 250 evra“.

Na snimku se vidi i kako se prikupljao i delio novac među policajcima. Jedan se vidi dok prebrojava mito koji je dobio od građana zloupotrebom dužnosti. Istraga je pokazala da su policajci za razna krivična dela, kao što su šverc, druge nedozvoljene stvari i drugo, od građana oduzimali najmanje 10 do 100 evra, koje su potom jedni drugima delili na kraju smene.

Zarada između njih iznosila je 8000 evra dnevno. Istragom je dokumentovano 312 epizoda koruptivnih radnji policijskih službenika, koji su favorizovali različita lica za uvoz švercovane robe, lica koja su trgovala vozilima, drugim nedozvoljenim stvarima, pomogali da više osoba sa pravnim problemima pređu granicu, a koje nisu registrovane u TIMS sistemu.

Izvori tužilaštva sugerišu da je nekoliko dana prije okončanja akcije njihovog hapšenja policija uočila jednu od prislušnih kamera postavljenih u blizini klima-uređaja, koju su pokvarili.

Istraga Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (SPAK) i Specijalnog tužilaštva Kosova završena je u petak hapšenjem preko 50 policajaca sa obe strane granice, na zajedničkom prelazu Morina-Vrbnica.

U saopštenju za javnost, Specijalna struktura za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (SPAK) u Albaniji saopštila je da su uhapšena 32 službenika pogranične policije u Upravi policije Kukes, koji su optuženi za „312 epizoda koruptivnih radnji“.

Kako se navodi u saopštenju SPAK-a, tokom istraga su verifikovani „brojni slučajevi korupcije počinjeni u kontinuitetu tokom vršenja dužnosti od strane ovih službenika, primoravajući albanske i strane državljane da plaćaju različite iznose novca za prelazak iz Albanije na Kosovo i obrnuto“.

SPAK je u petak saopštio da su pokrenute istrage protiv službenika granične policije, uključujući i direktne njihovi predmeti su počeli u novembru 2020. na osnovu izveštaja Službe za unutrašnje poslove i žalbe, nedavno preimenovane u Agenciju za nadzor policije (AMP).

Carina i Policija Albanije i Kosova udružile su se na zajedničkom mjestu u Morini i Kukesu 27. decembra 2018.

Trenutno su zajednički carinski i granični prelazi takođe u Prušu u Hasu, u Morini u Tropoji i Šištavcu-Kruševu, u regionu Dragaša.

(Koha, Kossev, RTK2)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply