Connect with us

Kosovo

MMF: Protiv smo odluke o povlačenju sredstava iz Penzionog fonda

Objavljeno

-

Međunarodni monetarni fond se protivi mogućnosti povlačenja još jednog dijela Fonda penzijske štednje smatrajući da bi povlačenje tih sredstava ozbiljno oštetilo penzioni sistem. Sa druge strane ekonomisti smatraju da to svakako ne bi rešilo problem visoke inflacije, prenosi Koha.

“Svrha penzijske štednje je podrška životnom standardu nakon odlaska u penziju. Korišćenje ovih sredstava bi sada značajno oslabilo kupovnu moć u budućnosti, povećavajući verovatnoću da ona neće biti dovoljna da pokriju čak i najosnovnije potrebe potrošnje. Uopšteno gledano, smatramo da su troškovi omogućavanja povlačenja sa računa Fonda veći od koristi, posebno kada je Vlada usvojila druge mjere podrške za upravljanje krizom”, rekli su u MMF-u.

MMF dalje navodi da su bili protiv povlačenje od 10 odsto 2020. godine, upozoravajući da bi to predstavljalo presedan sa negativnim posljedicama, što se, kako kažu, sada dešava.

Povlačenje 10 do 30 odsto sredstava iz Fonda predložila je Demokratska partija Kosova ali su i druge opozicione stranke dale podršku njihovom predlogu.

Međutim, uprkos podršci ostatka opozicije, nema dovoljno glasova da se usvoji ovaj zakon.

Trenutno se na Vladi nalazi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskim fondovima i za njegovo razmatranje izvršna vlast ima još 5 dana. Nakon ovog perioda, nacrt zakona će automatski biti uveden u skupštinsku proceduru.

Ali, čak i da ode u Skupštinu na odobrenje, Pokret Samoopredeljenje je saopštio da su njihovi poslanici jednoglasno protiv te odluke.

Ekonomista Visar Vokri kaže da ne bi trebalo uticati na penzionu štednju jer prema njegovim riječima, povlačenje 30 odsto nije u funkciji rješavanja problema visoke inflacije, koju trenutno ima Kosovo, a koja se, kako kaže, može rešiti fiskalnom politikom.

“Ako pogledamo strukturu obveznika doprinosa i njihove bilanse, vidimo da negde oko 80 odsto uplatnika ima, recimo, četvrtinu svih doprinosa. Takvom merom rizikujemo da na kraju veliki sloj korisnika u budućnosti pretvorimo u društveni teret za Vladu”, rekao je on.

U prethodnoj vladi koju je predvodio bivši premijer Avdulah Hoti, građanima je bilo dozvoljeno da povuku 10 odsto iz Fonda, nakon ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom Kovid-19.

(Koha ditore, Kosovo online)