Connect with us

Kosovo

Ugostiteljski sektor još uvijek u sjenci pandemije, nedovoljna pomoć Vlade

Objavljeno

-

Jedna od najpogoženijih grana ekonomije, koja je pretrpela značajne gubitke zbog pandemije koronavirusa, na Kosovu je sektor ugostiteljstva, u kome šteta još uvijek nije tačno utvrđena, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema ocjenama stručnjaka iz te oblasti, biće potrebno dosta vremena da se gubici iz prethodnog perioda nadoknade.

Predsjednik Hotelijersko-turističke komore Hisen Sogojeva očekuje da će aktivnosti i prihodi u ovom sektoru porasti, ali da je neophodna i pomoć institucija.

On dodaje da još uvojek nije izdvojeno 220 miliona evra iz Zakona o ekonomskom oporavku i da se nada da će za ovaj sektor biti raspoređeno najmanje 20 miliona.

“I ranije smo naglašavali da je ovaj sektor najviše pogođen i Vlada bi trebalo da preduzme brže mjere i tih 220 miliona evra iz Zakona o ekonomskom oporavku, koji još nisu podeljeni, što prije dodeli. Mi smo tražili najmanje 20 miliona i ako dobijemo toliko možemo da kažemo da imamo šanse za poboljšanje situacije”, rekao je Sogojeva.

Da je pomoć kosovske vlade i institucija bila nedovoljna smatra i stručnjak za ekonomska pitanja Erton Begat.

“Gastronomija kao sektor koji je najviše pogođen mjerama prevencije pandemije nije imala odgovarajuću podršku države jer mjere i ekonomska pomoć koje su za njih preduzete nisu stvarna pomoć, već su uglavnom predstavljale neku vrstu socijalne pomoći koja im je ponuđena, s obzirom na to da je kao sektor nefiskalizovan i neformalan, nemaju tačan broj prijavljenih radnika, niti tačan broj prometa, pa je država u tom pogledu imala poteškoća”, rekao je Begat.

Vlasnik restorana “Poem” Kastriot Januzaj kaže da će mu biti potrebne bar tri godine da se oporavi od posljedice pandemije. On takođe dodaje da pomoć od kosovske vlade nije bila dovoljna.

“Posao se posljednjih dana povećao, ali trebaće nam puno vremena da se oporavimo, ja mislim najmanje tri godine da bi se vratili na period prije korone. To moramo sopstvenim snagama, jer je pomoć vlade bila veoma mala ili gotovo nikakva u poređenju sa drugim zemljama”, rekao je Januzaj.

On je izrazio nadu da će ugostiteljski sektor ostvariti dodatne prihode kada na Kosovo stignu građani koji žive u inostranstvu.

(Ekonomia online, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply