Connect with us

Kosovo

Osmani se sastala sa Boreljom: Srbija nije sprovela dvije trećine sporazuma potpisanih u Briselu

Objavljeno

-

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani sastala se danas, tokom boravka u Turskoj, gdje je učestvovala na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, sa kojim je razgovarala o odnosima Kosova i EU i dijalogu sa Srbijom.

„Novo kosovsko rukovodstvo daje prioritet neophodnim reformama za unapređenje procesa integracije naše zemlje u Evropsku uniju i NATO. Pokazali smo spremnost da učestvujemo u dijalogu, ali u dobro pripremljenom procesu, koji će rezultirati konačnim sporazumom o uzajamnom priznavanju i koji će poštovati suverenitet i integritet Kosova“, rekla je Osmani.

Prema njenim riječima, nova faza dijaloga treba da se rukovodi „principom jednakog tretmana strana i da osigura da ona uključuje pitanja koja su u interesu građana Kosova“.

Osmani dodaje da „pružanje informacija o nestalim licima od strane Srbije treba shvatiti vrlo ozbiljno“, kao i da je potrebno da se pokaže „posvećenost srpske države ciljevima dijaloga“.

Kosovska predsjednica tvrdi da „Srbija nije sprovela oko dve trećine sporazuma potpisanih u Briselu“, kao i da su „rasprave o promjeni teritorija opasne jer mogu destabilizovati čitav region“.

Ona je evropskom zvaničniku još jednom prenela zabrinutost građana Kosova zbog odlaganja procesa liberalizacije viznog režima i procesa integracije Kosova, ali i regiona, u Evropsku uniju.

Prema njenim riječima, Kosovo je postiglo značajan napredak, ispunjavajući sve zahteve EU , pa je vrijeme da EU održi svoja obećanja, dopusti liberalizaciju viza za građane Kosova i ubrza proces integracije zemalja regiona koje ispunjavaju kriterijumi u strukturama EU, jer ovo jača mir i stabilnost u regionu.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je informisao Osmani o pripremama EU za proces dijaloga i izrazio uvjerenje da će se pokrenuti proces nastaviti kako bi se postigao trajni sporazum između Kosova i Srbije.

(Reporteri, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply