Connect with us

Kosovo

Imeri: Radnici u privatnom sektoru obespravljeni, njih 12 odsto bez ugovora o radu

Objavljeno

-

Situacija radnika u privatnom sektoru nije zabilježila nikakvo poboljšanje u odnosu na prethodne godine, a u mnogim preduzećima Zakon o radu u celini i dalje se ne poštuje, objavio je Institut za socijalnu politiku “Musine Kokaljari”, prenosi Ekonomija onlajn.

Na konferenciji za medije na kojoj je izvještaj tog instituta predstavljen, uoči 1. maja, Međunarodnog praznika rada, analitičar Visar Imeri rekao je da je Kosovo napredovalo usvajanjem Zakona o pravima radnika, ali da se on ne sprovodi.

“Zakonodavstvo o pravima radnika napredovalo je i dostiglo zadovoljavajući nivo, ali glavni problem je njegovo nesprovođenje. Kada govorimo o minimalnoj zaradi, ona se nije promjenila od 2011. godine. Kada govorimo o zdravlju i zaštiti na radu u nekim sektorima, primetili smo pogoršanje u toj oblasti. Nisu iste mogućnosti za zapošljavanje žena i muškarca, mnoge žene su izgubile nadu da mogu doći do zaposlenja, i na kraju, nepoštovanje Zakona o radu”, rekao je Imeri.

Dodao je da prema podacima koje je Institut dobio od Inspektorata za rad, 12 odsto radnika nema ugovor o radu i pravo na odsustvo.

“Podnjeli smo zahtjev inspekciji rada i ispostavilo se da su radnici podnjeli 10.342 žalbe zbog kršenja Zakona o radu. Tokom 2020. godine izvršili su 3.882 inspekcije i pronašli 460 zaposlenih bez ugovora o radu ili njih 12 odsto”, rekao je Imeri.

Istakao je da u 39 građevinskih preduzeća radnici nisu upoznati sa opasnostima od profesionalnih povreda i ostvarivanju svojih prava u tom slučaju.

Dodao je da je tokom 2020. godine inspekcija prijavila 105 lakših povreda, 55 ozbiljnih povreda i 11 slučajeva povreda na radu sa smrnim ishodom.

Imeri je naveo da se 204 žalbe radnika u privatnom sektoru odnosi na “pravo na platu”.

(Ekonomia online, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply