Connect with us

Kosovo

U Skupštini Kosova među poslanicima čak 12 milionera

Objavljeno

-

Aktuelni parlament Kosova čini 12 milionera čije se bogatsvo, na osnovu registra za prijavu imovine, koje je objavila Agencija za borbu protiv korupcije, kreće od jednog do čak 700 miliona eura, prenosi Reporteri.

Već dugi niz godina na ubjedljivom prvom mjestu po bogatstvu nalazi se Behgjet Pacolli koji u svom vlasništvu ima kuće, zemlju, privatni avion, automobile, udio u mnogim kompanijama i milione eura u gotovini u finansijskim institucijama.

Na osnovu njegove izjave Agenciji za borbu protiv korupcije, on ima imovinu vrijednu oko 700 miliona evra.

Samo jedan komad zemlje koji Pacolli poseduje u inostranstvu košta preko 7 miliona eura, dok jedna od kuća koju posjeduje košta oko 18 miliona eura.

Posjeduje i hotel Swiss Diamond, čija se vrijednost procjenjuje na 42 miliona eura. Ukupno vrijednost nekretnina koje posjeduje iznosi oko 200 miliona eura.

Pored mnogih automobila koje posjeduje, Pacolli ima i privatni avion čija se vrijednost procjenjuje na oko 10 miliona eura.

Bogatstvo bivšeg zamenika premijera Kosova ovdje se ne završava. Ima akcije vrijedne oko 500 miliona eura u oko 20 kompanija, od kojih neke imaju stopostotne akcije.

Pacolli takođe ima milione eura ušteđenih u bankama na Kosovu, a samo u jednoj od ovih banaka uštedeo je preko četiri miliona eura.

Njegov godišnji prihod je oko pet miliona eura, a novac prima od Ekonomika banke, Mabetek Holdinga, bankarskih depozita i Skupštine Kosova.

Poslanik iz Alijanse za budućnost Kosova Gazmend Abrashi takođe može da se pohvali značajnom imovinom.

On posjeduje šest parcela, tri kuće, stan, dva lokala i vilu čija je vrijednost oko 2,8 miliona eura.

Pored nekretnina, akcionar je i u 17 kompanija, a vrijednost akcija koje Abrashi posjeduje je oko 3,5 miliona eura.

On je prijavio da posjeduje i dva skupa automobila vrijednosti oko 113 hiljada eura, dok njegova djeca i otac imaju automobile koji koštaju oko 12 hiljada eura.

Kao gotovinu u banci, poslanik AAK je prijavio oko 540 hiljada eura. Članovi njegove porodice takođe imaju velik novac u bankama. Njegov otac ima oko 26 hiljada eura, djeca 3 hiljade 300 eura, dok se na računu vanbračnih supružnika pojavljuje oko 30 hiljada eura.

Ipak, uprkos bogatstvu koje ima, Abrashi ima kredite u bankama u vrijednosti preko 1,5 milion eura.

Njegovi godišnji prihodi su oko 360.000 eura, a naveo je da je od prodaje zemljišta dobio 3,7 miliona eura.

Među milionerima i kosovskom parlamentu je i bivši ministar infrastrukture Pal Lekaj.

U registru za prijavu imovine, zamjenik AAK-a je naveo da posjeduje zemljište vrijedno 1,5 miliona eura, kuću za koju kaže da košta 280 hiljada eura i stan čija je vrijednost oko 80 hiljada eura.

U pokretnoj imovini prijavio je svoja dva automobila vrijedna oko 30 hiljada eura, automobil supruge koji košta gotovo devet hiljada eura i automobil djece vrijedan 16 hiljada eura.

Kao godišnji prihod prijavio je platu koju je primao kao ministar za infrastrukturu, u iznosu od 22 hiljade eura.

Na listi milionera našao se i zamjenik predsjednike LDK Fatmir Rexhepi.

On posjeduje akcije u dvije kompanije čija je vrijednost preko milion eura. Osim toga, Rexhepi je izjavio da posjeduje zajedno sa djecom tri stana, dvije parcele i kuću, za koje kaže da koštaju oko 370 hiljada eura.

U slučaju pokretne imovine, zamjenik je prijavio svoj automobil vrijedan 48 hiljada eura, automobil supruge za koji kaže da košta 21 hiljadu eura, kao i dva dječja automobila vrijedna 26,5 hiljada eura.

Rexhepi posjeduje i dosta novca i bankama i to 93 hiljade eura lične „gotovine“ i još 533 hiljade eura, u zajedničkom vlasništvu.

I poslanik Samoopredjeljenja Jahja Kokaj ima pozamašno bogatstvo.

Nekretnine u njegovom vlasništvu vrijede preko milion eura.

Kokaj je u registru za prijavu imovine Agencije za borbu protiv korupcije naveo da posjeduje kuću i biblioteku vrijednu 480.000 eura, još jednu kuću vrijednu 140.000 eura, dva stana po oko 80 hiljada eura i prodavnicu u vrijednosti od 380.000 eura.

Kokaj ima 111.468 eura mjesečnog prihoda od Univerziteta u Kuvajtu i 1.460 eura od Skupštine Kosova, kao zamjenik.

Milioner je i poslanik Ljubinko Karadžić. Zemljište koje posjeduje vredi 1,3 miliona eura.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Saranda Musliu, u registru imovine navela je fabriku vrijednu šest miliona eura, koja je u vlasništvu njenog oca, kuću vrijednu 300.000 eura, vilu za odmor koja košta 200.000 eura, dva stana koji koštaju oko 350 hiljada eura i zemljište čija je vrijednost oko 50 hiljada eura.

Sama Musliu posjeduje automobil vrijedan 15 hiljada eura, dok njen otac posjeduje šest automobila koji koštaju 112 hiljada eura.

Kao mjesečni prihod, Musliu je navela poslaničku platu od 1.400 eura i 600 eura od porodičnog preduzeća.

I njen stranački kolega Shkelzen Hajdini je, takođe je dio ove liste.

Šest stanova, poslovni prostor, poljoprivredno zemljište i kuća sa zemljištem u njegovom vlasništvu i njegovoj porodici vrijedni su preko milion eura.

“U dijelu navođenja porodičnog sastava, naveo sam samo članove porodice sa kojima živim u porodičnoj zajednici. U ovom obliku prijavio sam samo prihode porodice sa kojom živim i zajedničku porodičnu imovinu od koje ću nasljediti svoj dio nakon podjele ove imovine“, objasnio je na kraju registra.

Na osnovu izjave o bogatstvu, poslanica Valentina Bunjaku-Rexhepi je takođe milioner.

U Agenciji za borbu protiv korupcije, poslanica LDK je izjavila da zajedno posjeduje tri poslovna prostora u vrijednosti od oko 900 hiljada eura i dvije kuće vrijedne preko 500 hiljada eura.

U pokretnoj imovini prijavila je svoj automobil vrijedan 10,5 hiljada eura, automobil njenog supruga koji košta 9,5 hiljada eura i zajednički automobil čija je vrijednost oko 4,5 hiljade eura.

Porodica zamjenika predsjednika Samoopredjeljenja Valona Ramadanija takođe ima milione imovine. Samo tri parcele u vlasništvu njegovog oca vrijedne su preko 3 miliona eura.

Na spisku milionera nalazi se i poslanik Veton Berisha čije porodično bogatstvo premašuje milion eura.

On je prijavio pet očevih parcela vrijednih oko 800.000 eura, dvije kuće vrijedne preko 100.000 eura, bazen koji košta 60.000 eura i stan vrijedan 30.000 eura.

Poslanik Xhavit Uka takođe je dio liste milionera u Skupštini.

U registru za prijavljivanje imovine u Agenciji za borbu protiv korupcije on je prijavio zemljište, hotele i poslovne objekte u vrijednosti od oko četiri miliona eura.

Bogatstvo porodice Uka ovdje se ne završava. Posjeduju devet automobila vrednih blizu 80.000 eura.

(Reporteri/Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply