Connect with us

Kosovo

U Prizrenu održana tribina “Očuvanje bošnjačkog identiteta u Republici Kosovo, regiji i dijaspori”

Objavljeno

-

U organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Kosova i uz podršku Ministararstva vanjskih poslova i dijaspore Vlade Republike Kosovo, u sali SO Prizren, održana je tribina “Očuvanje bošnjačkog identiteta u Republici Kosovo, regiji i dijaspori”, uz podsjećanje na rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića, povodom 19. godina od njegovog preseljenja na Ahiret.

Svi govornici su s pijetetom podsjetili na doprinos rahmetli Izetbegovića, a na samom početku je proučena Fatiha njegovoj plemenitoj duši.

Skup je inače otvorio predsjednik VKBIK prof. Mejdin Saliji, pozdravnu riječ u ime MVPiD je imao savjetnik u tom ministarstvu Ćerim Bajrami, uz prenošenje i pozdrava od zamjenice premijera i ministrice MVPiD, Donike Grvalle-Schwarc, dok je u ime gradonačelnika opštine Prizren pozdravnu riječ iskazao njegov zamjenik Kujtim Gashi.

Na tribini su glavno predavanje održali profesori iz BiH, sadašnji i doskorašnji direktor Instituta za jezik u Sarajevu, dr. Jasmin Hodžić i dr. Alen Kalajdžija, uz akcente na historijski aspekt i značaj razvoja i očuvanja bosanskog jezika, kao glavnog elementa negovanja identiteta bošnjačkog naroda.

Na kraju skupa kratku završnu riječ je dala profesorica dr. Suada Džogović iz Peći. Dok je profesorima iz Sarajeva poznati slikar iz Prizrena prof. Admir Jonuzi uručio svoje dvije umjetničke slike u ime organizatora skupa.

Tribini su prisustvovale brojne zvanice šireg društvenog – političkog, obrazovnog i vjerskog života bošnjačke nacionalne zajednice Kosova, kao i predstavnici nekih udruženja iz dijaspore, među njima i Jupo Rastoder iz Europskog udruženja Bošnjaka.

Skup su propratili i mediji na bosanskom jeziku, a bila je prisutna i grupa za monitoring iz civilne administracije ministarstva.

Poslije tribine, profesori iz Bosne, gosti iz dijaspore uz predstavnika MVPiD, su obišli više odjeljenja nastave na bosanskom jeziku škole u Rečanu. Domaćini i gosti zahvalili su se na predusretljivosti direktorici Rajmi Sagdati i nastavnom osoblju te ugledne obrazovne institucije.