Connect with us

Kosovo

Funkcioner ‘Srpske liste’ osuđen na godinu dana zatvora zbog govora mržnje o Račku

Objavljeno

-

Funkcioner Srpske liste Ivan Todosijević je u ponovljenom suđenju osuđen na godinu dana zatvora zbog “širenja mržnje i netrpeljivosti“, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa njegov advokat Nebojša Vlajić.

On je prethodno pred Osnovnim sudom u Prištini bio osuđen na dvije godine zatvora, ali je Vrhovni sud Kosova krajem decembra prošle godine vratio suđenje na početak.

Srpska lista je vodeća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda, a Todosijević je ispred nje učestvovao u radu Skupštine i Vlade Kosova.

Trenutno obavlja funkciju zamjenika gradonačelnika opštine Zvečan, jedne od četiri opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. Istovremeno je na čelu tzv. Privremenog opštinskog organa Zvečan, koji funkcioniše u sistemu Srbije.

Todosijević, kome je 2021. dva puta odlagano izdržavanje zatvorske kazne, osuđen je zbog govora mržnje u izjavi o Račku, odnosno zato što je rakao da je “povod za agresiju na našu zemlju bila takozvana humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji, izmišljeni Račak”.

On je tu izjavu dao marta 2019., dok je bio ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova.

U istoj izjavi, povodom obilježavanja 20 godina od bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije, rekao je da “su ti šiptarski teroristi, koji su to sve izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao”.

NATO je pokrenuo akciju vazdušnih udara na nekadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju sa ciljem sprečavanja nasilja srpskih vojnih, policijskih i paramilitarnih snaga nad Albancima na Kosovu. Tome je prethodio i masakr nad 45 Albanca u selu Račak, opština Štimlje.

Todosijevića je u nekoliko navrata “branila” njegova Srpska lista uz pretnje da će istupiti iz institucija ukoliko bude pravosnažno osuđen.

U njegovu odbranu često staje i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a posljednji put je to uradio na sjednici Skupštine Srbije 13. septembra, dok je pred poslanicima govorio o dijalogu sa Kosovom.

“Podsjetiću vas na Ivana Todosijevića… dvije godine osuđen zato što je rekao da je Račak bio prevara. Ja sam istog dana to rekao. Hoću da stanem na stranu slobode misli”, rekao je Vučić i dodao da “Srbi na Kosovu nemaju pravo na slobodu govora”, te da se suočavaki sa “tajnim ili javnim optužnicama”.

Na presudu Todosijeviću reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, Petar Petković, uz navode da je presuda Todosijeviću “sramna, etnički i politički motivisana”.

Poručuje kako je tom presudom pokazano da je Srbima na Kosovu uskraćena sloboda govora, te da zapravo kosovske vlasti šire “rasnu, vjersku i etničku mržnju i netrpeljivost prema Srbima”.

“Nema sumnje da je ova presuda pažljivo sračunata u Prištini s ciljem da izazove nove tenzije i krizu među srpskim narodom, posebno na severu pokrajine jer nijedan Srbin na Kosovu ne može blagonaklono da gleda na ovakvu odmazdu prema jednom od njih”, poručio je Petković.

On je apelovao na Srbe da ne nasedaju na “smišljene provokacije” i da ostanu mirni.

(Radio Slobodna Evropa)