Connect with us

Kosovo

U Prištini održan protest solidarnosti sa narodom Ukrajine

Objavljeno

-

Nekoliko desetina građana, političara i ambasadora zemalja članica Evrospke unije okupilo se danas u centru Prištine na protestu solidarnosti sa narodom Ukrajine koji se suočava sa napadom Rusije, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest koji su organizovale nevladine organizacije i institucije Kosova započeo je ispred Nacionalnog pozorišta Kosova, a potom su učesnici simbolično hodali glavnom ulicom Prištine, od Trga Skenderbeg do Trga Zahir Pazajazi. Na čelu kolone je bila predsjednica Kosova Vjosa Osmani, a prisutni su nosili ukrajinske zastave i transparente u bojama ukrajinske zastave sa napisima “Čvrsto uz Ukrajinu”.

Osmani je u obraćanju medijima kazala da Kosovo snažno stoji uz ukrajinski narod.

“Ono što sada preživljava ukrajinski narod nama vraća sjećanje i teške rane koje su izazvane svakom građaninu Kosova tokom 90-ih godina od strane genocidnog režima Srbije. Zato smo se pridružili demokratskom svetu, našim saveznicima, ne samo da bi osudili rusku agresiju nad Ukrajinom, nego i da bi tražili odgovornost za zločine koje čini ratni zlčinac, diktator Putin”, kazala je Osmani.

Dodala je da je ubeđena da će, kao i u slučaju Kosova 1999. godine, i u Ukrajini sada 2022. pobediti sloboda i demokratija. Ona je podsetila da je Skupština Kosova usvojila Rezoluciju kojom se izražava spremnost kosovskih institucija da prime do 5.000 ukrajinskih izbeglica, kao i da se smeste ukrajinski novinari.

Predstavnica civilnog društva Dajana Berisha, direktorka Foruma za građanske inicijative, izjavila je da je protest organizovan kako bi se iskazala solidarnost i podrška ukrajinskom narodu.

“Ovde smo da iskažemo našu poziciju da smo uz zapadne vrednosti u teškom momentu kroz koji prolazi ukrajinski narod kao posledicu invazije i agresije Ruske Federacije. Istovremeno, ovde smo da pokažemo da smo za prozapadne razvojne vrednosti, a ne autokratske”, kazala je Berisha.

Povodom situacije u Ukrajini šefica kosovske diplomatije Donika Grvala danas je pred skupštinskom Odborom za inostrane poslove i dijasporu navela da je Kosovo pozicionirano na strani demokratskog sveta i da će se tokom ove nedelje Vlada doneti odluka o prijemu 5.000 ukrajinskih izbeglica, kako se to traži u Rezoluciji Skupštine Kosova usvojenoj prošle nedelje.

Ona je rekla i da nema konkretnih signala za vojni napad na bilo koga na Kosovu, ali da institucije moraju biti veoma oprezne i spremne, jer se nikad ne zna. Kazala je da je Kosovo od KFOR-a zatražilo da zatvori vazdušni prostor za Rusiju, te da KFOR zajedno sa NATO-om razmatra kosovski zahtjev.

(Agencija Anadolija)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply