Connect with us

Islam

Tvoja supruga nije vreća za pražnjenje vlastitih frustracija i psihoza!

Objavljeno

-

Odavno se kanim da napišem nešto o muško-ženskim bračnim odnosima, odnosno o velikim greškama/nepravdama koje mi muževi, muslimani, pravimo prema svojim ženama.

Mi muževi, u najvećem broju slučajeva, nažalost ne gledamo na svoje supruge kao na bračne partnere i drugove nego isključivo kao na instrument za ispunjavanje naših nezasitih želja. Žena mora ovo, žena mora ono …

Vjerska činjenica je da muž ima svoja prava kod svoje supruge, i da su ta prava posebna, i da je, poslije Božijeg zadovoljstva, muževo zadovoljstvo ženin najveći prioritet, ali je isto tako vjerska činjenica i istina, na koju je Poslanik, salllallahu alejhi ve sellem, ukazao u svom “Oprosnom govoru”, da su najbolji muškarci oni koji su najbolji prema svojim ženama i da je on, kao Poslanik, najbolji prema svojim ženama.

Da li smo mi muževi zaista najbolji prema svojim ženama, ili nam je svako, pa i nekakve “virtualne” prijateljice i prijatelji važniji od naših žena i njihovog zadovoljstva i sreće? Da li smo mi muževi, muslimani, vjernici zaista primjer drugima u pažnji prema suprugama, ili su nam “Facebook tračevi” važniji od njihovih vapaja “usamljena sam”, “potrebna mi je pažnja i ljubav”, “ja imam svoja prava”, “moj muž me zapostavio”. Da li smo mi muževi, muslimani, vjernici zaista primjer drugima u pažnji prema svojim suprugama, ili nam supruge dođu nešto poput izduhnog ventila, ili vreće za pražnjenje vlastitih frustracija i psihoza?

Nemoj se ni slučajno uzdizati nad svojom suprugom i nemoj to pravdati mnoštvom obaveza, jer ako ti radiš, radi i ona; ako se ti brineš, brine se i ona; ako se ti trudiš, trudi se i ona; ako ti ne spavaš, ne spava ni ona; ako ti voliš, voli i ona, ako ti strahuješ, strahuje i ona. Kako to da imamo vremena za svakoga i svašta, i za Facebook, i za termine, i za kahve, i za druženja, i za …, osim za svoje žene? Kako to da svakog razumijemo, da za svačiju tugu i brigu znamo osim svojih supruga, naših najvažnijih briga i odgovornosti. I na kraju da dobro utvrdimo gradivo: “Najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim suprugama, a ja sam najbolji prema svojim suprugama.” (hadis)

mr. Semir Imamović
(muslimanka.org)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply