Connect with us

Kosovo

Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv direktora škole zbog otpuštanja profesorice

Objavljeno

-

Otpuštanje profesorice matematike u školi “Flamuri i Arbër”, Remzie Lezit, zbog nošenja marame, izazvalo je mnoge reakcije posljednjih danaa. Odluka škole se smatra nezakonitom, pa je zatraženo da se Lezi vrati u školu. Profesorica je u četvrtak otišla u školu, ali se suočila sa direktorom Limanom Bytyqijem, prenosi Gazeta Sinjali.

Sve se navodno dogodilo nakon što se Lezi pojavila na poslu, ali Bytyqi to nije prihvatio, koji insistira da ona ne ide u školu dok ne donese odluku DKA.

Policija je također obaviještena o verbalnom sukobu koji se dogodio u školi u jutarnjim satima, u kom slučaju je na lice mjesta izašla policijska patrola, gdje su od stranaka uzete izjave.

Izvori iz Tužilaštva su saopćili da je nakon prvih informacija Državni tužilac odlučio da direktora Bytyqija klasifikuje kao osumnjičenog i da protiv njega pokrene istragu.

Kako Sinjali saznaje, tužilac je pokrenuo postupak kao Povreda ravnopravnog statusa, djelo sankcionisano prema Krivičnom zakonu Republike Kosovo.

Svako ko počini ovo krivično djelo „zbog nacionalne ili etničke pripadnosti, rase, vjere, ili zato što ne pripada nijednoj pripadnosti, ili zbog političkog ili drugog uvjerenja, pola, invaliditeta, rodnog identiteta, seksualne orijentacije, jezika, obrazovanja, društvenog položaja, društveno porijeklo, materijalno stanje ili bilo koje drugo lično svojstvo, uskraćuje ili ograničava prava utvrđena Ustavom, zakonom ili drugim odredbama, drugim opštim aktima ili potvrđenim međunarodnim ugovorima, ili daje privilegije ili pogodnosti na osnovu tih razlika, kazniće se kaznom zatvora do tri (3) godine“.