Connect with us

Kosovo

Tužilački savjet Kosova reagovao na izjave premijera

Objavljeno

-

Tužilački savjet Kosova (KPK) reagovao je na izjave premijera Vlade Republike Kosovo i ministara vladinog kabineta, na osnovu predrasuda i nagađanja, pokušavajući da na bilo koji način i u svakom slučaju napadne tužilački sistem.

Svojim odgovorom, KPK je pozvao premijera i ministre iz vladinog kabineta da se uzdrže od kontinuiranih pretnji i ponižavajućih izjava prema tužilačkom sistemu Kosova uopšte, a posebno prema radu tužilaca.

“Pokušaji da javno kritikuju bilo koji aspekt tužilačkog sistema i rada državnih tužilaca nisu prihvatljivi i predstavljaju napad na nezavisnost KPK i njegovu sposobnost da obavlja svoje funkcije. KPK jasno i nepokolebljivo ističe da su ovakve neosnovane izjave i optužbe, kao i ovakav pristup, napad i linč, nedopustivo kršenje i neuspjeli pokušaj da se ometa nezavisan rad državnih tužilaca“, navodi se u reagovanju.

Takođe, iz Tužilačkog savjeta navode da će snažno podržavati i zaštititi sve pravne mehanizme na raspolaganju kako bi se obezbjedio profesionalni rad svih tužilaca Kosova. Ovom prilikom, KPK javno poziva sve relevantne aktere, a posebno Vladu Kosova, da se suzdrže od ovakvih izjava i pokušaja direktnog i nekorisnog mješanja u njegov rad.

„Zbog toga KPK osuđuje zloupotrebu slobode govora od strane premijera i njegovih ministara i ističe da su ove izjave potpuno beskorisne protiv državnih tužilaca, koji nisu pod uticajem političkih grupa i interesnih grupacija. Kao nezavisna i nepristrasna institucija u izvršavanju svog mandata, državni tužilac će istražiti svaki sumnjiv slučaj zloupotrebe javnih sredstava, bez obzira na identitet, uvjerenja i postupke pojedinaca“, navodi se u reakciji Tužilačkog savjeta.

(RTK)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply