Connect with us

Dijaspora

Dijaspora poslala 633 miliona evra, 77 miliona evra više nego 2022.

Objavljeno

-

Kosovska dijaspora je nastavila da doprinosi Kosovu i ove godine. Prema podacima Centralne banke Kosova (CBK), za prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je porast doznaka iz dijaspore.

Besnik Kada iz Centralne banke Kosova (CBK) rekao je za RTKlive da je u periodu januar-jun 2023. godine iznos doznaka iznosio 632 miliona i 900 hiljada evra.

“U poređenju sa 555 miliona i 400 hiljada evra u 2022. godini, imamo povećanje od 77,5 miliona evra više u odnosu na isti period prethodne godine”, rekao je Kada.

Zemlja iz koje je registrovano najviše pošiljka je Njemačka.

„U prvom kvartalu ove godine iz Njemačke je stiglo 38,8 miliona eura, au međuvremenu prošle godine, odnosno tokom 12 mjeseci, iz Njemačke je stiglo 161,5 miliona eura. U međuvremenu, iz Švicarske je u prvom kvartalu stiglo 17,2 miliona, zatim slijede SAD sa 7,6 miliona evra, Austrija i Italija sa po 4,8 miliona…“, naveo je on.

Ekspert za privredu Safet Gerdžaliu rekao je da se najnovijim podacima CBK-a, gdje se može videti da ima porasta doznaka, još jednom dokazuje da se solidarnost dijaspore sa Kosovom nastavlja.

“Kada vidimo da je dijaspora ove godine poslala preko 77 miliona evra više nego 2022. godine, to je dokaz da je dijaspora jedan od glavnih stubova podrške Kosovu”, rekao je on za RTKlive.

Gërxhaliu je zatražio da se razmotri mogućnost da ova sredstva budu usmerena ka razvoju i da ne ostanu samo za potrošnju, već da budu kanalisana u službi razvoja i ekonomskog oporavka Kosova.

On je ocijenio da bi trebalo više pažnje posvetiti dijaspori kako ona ne bi ostala samo kao sredstvo slanja novca.