Connect with us

Kosovo

Trnava: Tokom praznika unesimo sreću i radost u srca bližnjih

Objavljeno

-

“Naše vjerske praznike treba iskoristiti da unesemo sreću i radost u srca onih kojima je potrebna”, rekao je kosovski muftija Naim Trnava u čestitki za praznik Kurban bajram.

„Sutra je dan Kurban bajrama, dan proslave muslimanskih vjernika širom svijeta. I mi se na našem Kosovu radujemo ovom velikom slavlju. Proslavimo liječenjem bolesnih i obilaskom rodbine. Razmenjujući pozdrave sa prijateljima i usađujući ove vrijednosti u umove i srca naše djece i omladine. Samo tako možemo još više da osnažimo naše porodično stablo i njegujemo ga među nacionalnim i vjerskim vrijednostima i čuvamo ga sa plemenitom čistotom, kao što smo ga nasljedili od naših predaka“, rekao je muftija Trnava.

„Čestitam vam ovaj praznik, koji karakteriše obavljanje hadža i žrtvovanje kurbana, kako biste se još više približili beskrajnoj milosti Božijoj. Istovremeno, čestitam vam dan oslobođenja naše zemlje, za koji su mnoge generacije žrtvovane da Kosovo dobije svoju nezavisnost“, dodao je on.

Trnava je dalje rekao da su zajedno sa milionima hodočasnika iz celog svijeta, koji su danas u Meki na hadž, i vjernici sa Kosova i iz Albanije, “koji se mole za oproštenje grijehova i za blagostanje od Svemogućeg tvorca”.

Trnava se pomolio Bogu za mir i toleranciju na Kosovu, ali i za obnovu mira u Palestini i Ukrajini.

„Mi, kao građani ove zemlje, moramo raditi na promociji mira, širenju bratstva i tolerancije, daleko od sukoba i ratova, uvek spremni da učvrstimo vrijednosti bratstva i ljudskog suživota. Neka ovaj praznik ostane simbol žrtvovanja, služenja i poslušnost svemogućem Bogu, sa pozivom građanima da se inspirišu značenjima jedinstva, ljubavi i mira, daleko od mržnje i podjela“, podvukao je Trnava.

(RTK)