Connect with us

Kosovo

Na Kosovu više od deset hiljada zavisnika od droge, pet hiljada od kokaina

Objavljeno

-

Broj korisnika droga na Kosovu dostigao je četrdeset hiljada, od čega je deset hiljada zavisnika. Organizacije koje se bave njihovim lečenjem, kažu da oko pet hiljada ljudi koristi kokain, a ta cifra zabrinjava.

Tokom protekle nedjelje prijavljeno je više slučajeva hapšenja zbog posjedovanja narkotika, prenosi Telegrafi.

Još sredinom sedmice, osumnjičeni je, da bi izbegao hapšenje i zadržavanje, svojim automobilom udario u službeni policijski automobil, nanevši tjelesne povrede dvojici policajaca.

Za stručnjake iz oblasti upotrebe droga vijest da se marihuana širi po cijelom Kosovu nije nova. Prema njihovim riječima, na Kosovu ima preko 40.000 korisnika raznih droga.

Ono što upada u oči Safetu Blakaju iz Instituta “Lavirint” jeste porast broja korisnika kokaina.

Do prije četiri godine, broj onih koji su se kod njih liječili bio je mali i uglavnom su bili starosti 45-55 godina, dok su sada korisnici kokaina uglavnom mlađi od 25 godina.

Prema Blakaju, oko deset hiljada od četrdeset hiljada korisnika droga je zavisnik i svakodnevno koristi drogu.

“Imamo problematičnu kategoriju korisnika. Problematični korisnici su oni koji drogu svakodnevno koriste, koji su zavisni od droge, koji su u suprotnosti sa zakonom, imaju probleme. Ova kategorija prelazi deset hiiljada“, rekao je Blakaj.

On navodi i cifru koju smatra uznemirujućom.

“Kokain je najzastupljeniji, dakle preko pet hiljada korisnika ga uzima. Nisam to nazvao alarmantnim, to je zabrinjavajuće jer ga koriste svakodnevno i to je problem”, kazao je stručnjak.

U vezi sa tim, kosovska policija zaplenila je 2024. godine skoro 19,5 kilograma heroina, 992 grama kokaina, 103 kilograma marihuane i oko 25 kilograma kanabisa. Zbog toga je uhapšeno 209 osoba.

(Telegrafi, Kosovo online)