Connect with us

Kosovo

Tokom avgusta 2.013 saobraćajnih nesreća, devet osoba izgubilo život

Objavljeno

-

Prema izvještaju Kosovske policije, tokom avgusta dogodilo se 2.013 nesreća u kojima je devet osoba izgubilo život, a stručnjaci kažu da do saobraćajnih nezgoda najčešće dolazi zbog neopreznosti vozača, prenosi Koha.

Kosovska policija saopštila je da nastavlja napore na sprečavanju saobraćajnih nesreća, pozivajući na oprez.

“Policija je angažovana na garantovanju nesmetanog odvijanja saobraćaja na putevima i sprečavanju saobraćajnih nezgoda, dok se protiv svih prekršilaca saobraćajnih propisa preduzimaju i biće preduzete zakonske mjere. Maksimalna pažnja učesnika u saobraćaju, posebno vozača, neophodna je da bi se izbegle nezgode i da bi se garantovala veća bezbednost u drumskom saobraćaju“, navode iz Kosovske policije.

Stručnjak za bezbjednost saobraćaja Nolj Dedaj istakao je da pet faktora koji utiču na bezbjednost saobraćaja.

„Postoji ljudski faktor, zatim faktor puta, faktor vozila, faktor drumskog saobraćaja i faktor incidenta. Ovih pet faktora takođe imaju svoje elemente koji direktno utiču na saobraćajnu nezgodu, ali ono što želim da kažem je da elementi ovih faktora najčešće mogu biti sezonski, odnosno u zavisnosti od toga da li je zima, proljeće, jesen ili ljeto“, rekao je Dedaj.

Dedaj uticajnim smatra i faktor svesti građana.

„Ovo je faktor drumskog saobraćaja za koji kažemo da je deo obrazovanja i deo je menadžmenta i naravno ljudski faktor ovde utiče, često kažem da nervoza, umor, nesanica i druge stvari dovode i do fatalnih nezgoda“, dodao je on.

(Koha, Kosovo online)