Connect with us

Kosovo

Svečlja: Ne odustajemo od reciprociteta, mogući novi incidenti na sjeveru

Objavljeno

-

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je da Vlada Kosova neće odustati od sprovođenja reciprociteta za registarske tablice i lične karte, ali i da postoje indicije da bi incidenti na severu Kosova mogli da se ponove i pre 1. septembra, prenosi Reporteri.

„Nadamo se da neće biti tenzija, smatramo da nema razloga. Ali postoje i naznake da se one mogu desiti. Spremni smo da se suočimo sa bilo kojom vrstom situacije, naše institucije su zrele, jake i spremne da se suoče sa svakim pravnim zadatkom koji dobiju. Ali imamo i podršku međunarodnog faktora“, rekao je Svečlja za Kljan Kosova.

Na pitanje ko ih organizuje, Svečlja je rekao da to čini “direktno Beograd, Vučić, Vulin i paralelne srpske strukture”.

“Oni mogu da postavljaju barikade, mogu da napadnu bezbednosne institucije, kao što su to činili posljednjih mjeseci“, rekao je Svečlja i dodao da „imaju podatke za pripremu“.

On je najavio da je posljednjih mjeseci, zbog vladinog rata protiv šverca i drugih zločina na sjeveru, kosovska policija 11 puta napadnuta oružjem.

Svečlja je rekao da su institucije Kosova dovoljno jake da se suoče sa svakom situacijom.

„Primećujemo ruske elemente na Kosovu, imali smo ruske špijune na Kosovo. U ovim poremećajima koje Srbija izaziva na Kosovu ima elemenata Rusije. I mi smo spremni da se nosimo sa njima“, rekao je on.

„To je veoma krhka stabilnost koju ugrožavaju paralelne kriminalne strukture na čelu sa Srbijom i pod uticajem Rusije. Rešenost je kosovskih institucija da tamo uspostave red i zakon. Već 23 godine, on (sjever) je bio ‘El Dorado’ kriminala, gdje ne samo da je vladao zločin, već su tamošnje strukture vodile kriminalne strukture“, rekao je Svečlja.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se odluka o registarskim tablicama ponovo odloži, čak i do 1. oktobra, Svečlja je to kategorički demantovao.

(Reporteri, Kosovo online)