Connect with us

Kosovo

Thaçi: Moj put ka istini i pravdi je temelj mira

Objavljeno

-

Na drugoj sjednici suđenja Tačiju i drugima sudu se obratio i Hašim Tači, koji je još jednom rekao da je potpuno nevin i zahtevao transparentan, fer i brz proces.

„Moj put ka istini i pravdi je temelj mira. Žao mi je svih žrtava svih etničkih grupa na Kosovu. Spreman sam da se suočim sa ovim novim izazovom. Naš put ka pravdi je bio težak“, rekao je Tači pred sudom.

Rekao je da je 1998. godine bio student u Švicarskoj i da se nakon masakra porodice Jašari, kao i mnogi drugi, pridružio otporu za slobodu.

„OVK se sastojala od običnih ljudi koji su se borili za svoju slobodu. Jedini naš protivnik u to vrijeme bila je srpska policija, vojska i paravojne formacije. Današnje Kosovo ne bi postojalo bez otpora naroda“, rekao je Hašim Tači u obraćanju pred sudom.

On je izrazio žaljenje što bivša američka sekretarka Madlen Olbrajt, senator Robert Dol, britanski sekretar Robin Kuk, predsjednik Ibrahim Rugova, Adem Demači, Fehmi Agani i drugi više nisu prisutni da svijedoče na njegovom suđenju.

Ali je dodao da će biti i drugih svijedoka koji će govoriti o njegovim delima.

On je potom dodao da je nakon objavljivanja izvještaja senatora Dika Martija, u kojem se tvrdi da je OVK umešana u trgovinu organima, međunarodna zajednica zatražila osnivanje nezavisne institucije koja bi uklonila ovaj crni oblak sa Kosova.

Tači je izrazio zadovoljstvo što je ovaj crni oblak otklonjen sa Kosova. Dok sada očekuje da će proces njegove presude biti fer, transparentan i brz.

(RTKLive)