Connect with us

Kosovo

Na cijelom Kosovu ima samo 35 inspektora rada

Objavljeno

-

Uprkos upozorenjima o potrebi povećanja njihovog broja, trenutno cijelo Kosovo ima samo 35 inspektora rada. U Inspektoratu rada kažu da je ove godine planiran prijem novih inspektora. Povećanje broja inspektora traži i Sindikat radnika u privatnom sektoru, koji kažu da je to neophodno.

Preko 6.300 (šest hiljada i trista) je ukupan broj inspekcijskih nadzora koje je Inspektorat rada izvršio tokom 2022. godine. Od ovih inspekcijskih nadzora 860 je izvršeno po žalbi stranaka. Pored ove statistike, u godišnjem izvještaju o radu IR-a navodi se da je prošle godine bilo samo 37 inspektora rada.

Broj inspektora i inspekcija mogao bi biti veći kada bi sa radom započelo 17 novih inspektora za koje je raspisan konkurs.

Suprotno planovima, nisu popunjena sva mjesta, kaže za Radio Kosovo glavni inspektor Inspektorata rada Hekuran Nikči.

“Od broja potrebnih za dopunu inspektora rada, od onoga što smo raspisali konkursom, u julu 2022. godine, samo 8 inspektora je počelo sa radom. Zbog toga nije bilo moguće prihvatiti potreban broj inspektora rada. Razlog je što nije bilo zainteresovanih kandidata, pa se nisu ni natjecali. Ali, obavještavamo vas da ćemo uskoro krenuti u fazu novog prijema inspektora rada, jer je preostalo da Odjeljenje za upravljanje javnim funkcionerima MUP-a izvrši određene pripreme”, rekao je on.

Dalje, Nikči je rekao da trenutno ima 35 inspektora rada. U međuvremenu, izvještaj o radu IR za 2022. navodi da je 100 novih inspektora rada planirano i budžetirano za 2023. godinu.

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika privatnog sektora Jusuf Azemi izražava zabrinutost tretmanom radnika. On je za Radio Kosovo rekao da hitno treba povećati broj inspektora, kako bi se smanjila kršenja prava radnika.

“Nepažnja, nedostatak posla, ali i mali broj inspektora rada, uslovljavaju da sav ovaj teret snose radnici privatnog sektora, koji su loše tretirani platama, loše tretirani Zakonom o bezbjednosti i zdravlju na radu. Takođe u smislu implementacije Zakona o radu. Država je sa ovolikim brojem inspektora dala na raspolaganje imovini preduzeća da rade sa radnicima šta hoće“, rekao je on.

O povećanju broja inspektora rada govorio je i premijer Albin Kurti, koji je ranije rekao da tokom svog mandata ima za cilj da poveća broj inspektora pet puta, kako bi se garantovala prava radnika i poboljšali uslovi rada.

(RTKLive)