Connect with us

Svijet

Talibani preuzeli vlast u Kabulu, predsjednik napustio Afganistan

Objavljeno

-

Centralna vlast u Kabulu potpisala je u nedjelju 15. augusta kapitulaciju i mirno predala vlast predstavnicima talibana, a predsjednik Ashraf Ghani napustio je državu.

Ovim potezom, okončana je dvadesetogodišnja vladavina afganistanske vlasti potpomognute Sjedinjenim Američkim Državama(SAD).

Velika ofanziva na Kabul pokrenuta je u petak 13. augusta kada su se talibanske snage već nalazile na 40 kilometara od predgrađa glavnog grada Afganistana. Tokom noći sa subote 14. augusta na nedjelju 15. augusta, talibani su već ušli u predgrađa Kabula te su blokirali sve izlaze iz grada.

Nakon višesatnih pregovora između talibanskih predstavnika i predsjednika Ashrafa Ghanija u Predsjedničkoj palati u Afganistanu, talibani su saopštili kako preuzimaju vlast, te da će predsjednik Afganistana biti lider talibanske organizacije Mullah Abdul Ghani Baradar.

Prema informacijama medija, predsjednik Afganistana bi tokom ponedjeljka trebao i zvanično potpisati prenos vlasti čime će se ozvaničiti i vladavina talibana.

(Radio Slobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply