Connect with us

Stav

Takav je bio naš predsjednik: Jednom mi je tokom agresije došao Bakir i rekao da Alija nema šta jesti

Objavljeno

on

Rahmetli predsjednik bio je demokrata. Nikada ni jednu odluku nije donio a da se nije s nekim konsultirao.
Imam jedno njegovo pismo u kojem daje upute dr. Silajdžiću kako da se ponaša u Americi. U tom pismu, za svaku stavku koju iznosi obrazlaže da li se u vezi s njom konsultirao s “mislenim ljudima”. Često je pitao mene, ili nekog od svojih bližih saradnika, za mišljenje, pa bi tek onda donosio važne odluke.

Kod predsjednika je bio dominantan Poslanikov princip “šure” – savjetovanja. Uvijek se pozivao na našu tradiciju i isticao da nam agresor ne smije biti uzor. Stalno je isticao da nema paljenja, silovanja, ubijanja civila itd. Bio sam kod njega kad su naši ulazili u Vareš. Predsjednika je nazvao jedan komandant Armije BiH da ga upita kako da se ponašaju vojnici. Onda mu je predsjednik rekao:
“Ni slučajno da rušite bolnice, ni slučajno da dirate starce i civile, nemojte paliti kuće i bogomolje. Budite dostojanstvena vojska!”

Kad sam poslije otišao u Vareš, vidio sam da nije bilo paljevina, da nije bilo rušenja! Uvijek je mislio na vojnike, to ne treba zaboraviti. Jednom mi je tokom agresije došao Bakir Izetbegović i rekao da Alija nema šta jesti. Kako mi je to teško palo, jer sam bio spreman poginuti za predsjednika. Tad sam preko nekih veza našao pola teleta, ali sam pokrenuo da se to sistematski riješi, kako predsjednik opet ne bi došao u takvu situaciju. Od tog su mu teleta napravili dobar ručak. Kada je predsjednik dobio jelo, prvo je upitao da li su isto dobili i borci koji su bili u njegovom okruženju. Kad su mu rekli da drugi nisu dobili takav ručak, on je odbio jesti. Tome sam lično svjedočio i bio sam ponosan što imam takvog predsjednika.
Eto, takav je bio rahmetli Alija Izetbegović.
(Iz svjedočenja Nihada Halilbegovića, komandanta Prvog štaba Patriotske lige RBiH, čovjeka koji je bio jedan od najbližih saradnika predsjednika Izetbegovića.

(Nihad Halilbegović – magazin STAV)