Connect with us

Stav

Ta ista Turska je pod tom zastavom među prvima priznala Kosovo

Objavljeno

-

Piše: Ferdi Redžepi
.
Mene ne zabrinjavaju devijantni adolescenti koji skidaju zastave, bacaju i gaze. To su par pojedinaca koji nemaju pojma zašto to uopšte rade. Mene zabrinjava masa njih koji putem društvenih mreža daje podršku ovakvim provokacijama i koriste govor mržnje, a povrh svega navode neke razloge i sablasne argumente. Ne bi ovo pisao da nismo bili u identičnoj situaciji prije mjesec dana kad smo organizovali marš solidarnosti sa Bosnom i Hercegovinom. Dva dana se na društvenim mrežama i komentarima moglo vidjeti vrhunac govora mržnje i netrpeljivosti (“mrš za Sarajevo pa tamo mašite zastavama, šta će ovi ovdje, ovo treba blokirati, ne dozvoljavajte im da priđu prizrenskoj ligi” i sl).

Dragi sugrađani, a posebno vi mladi koji mržnju iznosite iz kuće, jer ste bili jako mali, a možda niste bili ni rođeni kad su rane bile svježe. Ta ista Turska, pod tom istom zastavom je prva poslala vojsku na Kosovu da brane VAS naravno i sve NAS. Zamislite mlade momke koji su prešli 2000 km i dosli ovdje sa nama; zamislite momke zbog kojih su njihove majke, sestre, vjerenice, supruge i djeca plakali na ispraćaju- zbog NAS. Ta ista Turska je pod tom zastavom među prvima priznala Kosovo, i prva koja je ukinula vize! Danas imate dnevno nekoliko leta za Tursku a o trgovini i turizmu da ne pričam. Ta ista Turska pod istom zastavom je neprestano bila uz narod Kosova, te je putem organizacije kao što su TIKA, YUNUS EMRE, MARIF itd učinila mnoge stvari za napredak naše drzave. Ta ista Turska prima svake godine vrhunske studente i daje im stipendije, smještaj, zdravstveno, a nakon toga se vraćaju da služe svojoj zemlji, našoj zemlji Kosovu. DA umalo da zaboravim, zbog ove zastave koju danas gazite i ismjeavate, nasi su djedovi ginuli i dali krv na mnogim bojnim poljima poput Plevne, Čanakalje, itd, itd.

Za kraj bih još htio da pošaljem jednu poruku svojoj braći i komšijama.

Bošnjaci, Turci, Romi i svi ostali su autohton narod države Kosovo-dakle nisu čak ni MIGRANTI! Ovo je definisano i ustavom i zakonima, a i da nije definisano, to je opštepoznato i za to nema rasprave, iako često volimo da raspravljamo! Braćo, dokle god vidim lijepu zastavu Albanije kako vijori na ulazu svakog grada na Kosovu, čak i grada gdje postoji dobar procenat ostalih zajednica, mi ćemo itekako isticati svoje zastave! Jel ste razmišljali nekad da je možda isticanje naših zastava, u stvari, mehanizam ODBRANE našeg identiteta? Ako mislite da stvaramo državu Kosovo kao građansko društvo, onda svi znamo koja je naša zastava-zajednička svima nama! Vidite, mi smo dužni da učimo albanski jezik, kao što su dužni i Švicarci da uče Njemački, iako to nije Njemačka već Švicarska! Dužni smo zbog nas, zbog posla, suživota, bratskih i komšijskih odnosa itd, itd. Ali vidite, nismo dužni da u mjestu gdje živimo vjekovima prihvatamo zastavu i identitet drugih država kao da je naš, znate tu se već javlja problem. Znajte braćo i komšije, da problem zbog ovoga neće biti samo isticanje naših zastava i srčano branjene naših identiteta (dakle, kao što to rekoh, ne zbog te ‘krpe’ nego zbog osjećaja, identiteta, ODBRANE), već ‘ćemo’ imati problem i sa evropskim integracijama (učimo malo od Crne Gore). Lijep pozdrav živi bili, i živela nam zastava naša, lijepa kosovska sa našim zvjezdicama; ili pak, živjele nam albanske, turske, bošnjačke, srpske i ostale zastave!

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply