Connect with us

Kosovo

Svečlja: Borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma nema alternativu

Objavljeno

-

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je danas da su pripadnici Kosovske policije u 2023. godini bili suočeni sa mnogim izazovima ali da ih nikakav napad neće zaustaviti i da borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i posebno terorizma nema alternativu, preneo je Kljan Kosova.

On je dodao da su uspesi policije postignuti zahvaljujući posvećenosti svakog policajca u svakom kutku Kosova.

“U godini koju ostavljamo iza sebe, suočili smo se sa napadima na sjeveru, kidnapovanjem i terorističkim napadima koji su odneli život heroja Afrima Bunjakua. Dokazali smo da nas nijedan napad ne odvraća i da u borbi protiv terorizma nema kompromisa”, naveo je Svečlja.

Direktor Kosovske policije Gazmend Hodža je predstavljajući rezultate postignute u 2023. godini rekao da je situacija na Kosovu bila mirna, osim na sjeveru, gdje je, kako je naveo “bezbjednost ugrožena od strane terorističkih grupa koje je organizovala Republika Srbija”.

“Riječ je o nasilnim protestima koji su se desili u četiri opštine na sjeveru kada su predsjednici opština ušli u opštinske objekte, kada su napadnuti policajci, pripadnici Kfora, novinari i građani. Jedan od najvećih napada bio je kidnapovanje policajaca od strane srpske žandarmerije na teritoriji Kosova. Zatim i teroristički napad u Banjskoj”, rekao je Hodža.

Dodao je da su tokom 2023. godine zabilježena 26.384 krivična djela i 19.666 prekršaja.

“Uhapšeno je 1.310 osoba, od kojih su 56 javni funkcioneri, dok su 23 kriminalne grupe uništene”, naveo je Hodža.

Pomenuo je i hapšenje tri osobe osumnjičene za ratne zločine na Kosovu.

“Na Merdaru je u avgustu uhapšena osoba osumnjičena za ratne zločine u periodu 1998-1999. Tokom rata, osumnjičeni je bio na poziciji načelnika policijske stanice u Istoku. U istom mjesecu uhapšene su još dvije osobe, a jedna je bila komandir policijske podstanice u selu Rakoš u Istoku“, rekao je Hodža.

(Reporteri, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply