Connect with us

Kosovo

KESCO: Cijena struje nije povećana, računi veći zbog povećane potrošnje

Objavljeno

-

Prethodnih dana pojedini građani žalili su se na znatno uvećane račune za struju. Iz Kosovske kompanije za snabdevanje električnom energijom poručuju da u ovom periodu nije došlo do povećanja cijena struje, i da je to posljedica veće potrošnje.

Veliki broj građana nezadovoljan je iznosom računa za struju za mjesec decembar. Iako mnogi nisu željeli pred kameru, rekli su nam da potrošnja struje nije bila ništa veća nego mjesec prije.

„Obično plaćam račune za struju 70 evra, ovaj mjesec je došlo baš sam se iznenadila 113 evra, to je baš dosta, kako to ne znam. Satovi su digitalni, ne možemo da ih proveravamo, jer su zaključane ove kutije, neko dugme treba da se pritisne tamo da bi se videla potrošnja, sad kako je to ne znam, ali se od jutros svi žale svi pričaju o struji“, rekla je Sonja Stojanović iz Prištine.

„Bilo je uvijek negde oko 60 evra, sad je 94 došlo. Ne znam da li je neko poskupljenje ili neka potrošnja velika sad kad ložimo, sve tu spremamo. Toliko drastično da bude povećanje nije mi jasno, ali videćemo šta je po sredi povećanje ili nešto drugo“, kaže Hranislav Micić iz Gračanice.

Iz Kosovske kompanije za snabdevanje električnom energijom (KESCO) poručuju potrošačima da u ovom periodu nije došlo do povećanja cijena struje.

“Cijene električne energije su revidirane i povećane za skoro 15 odsto 1. aprila ove godine, pa su ove tarife prepuštene odluci regulatorne kancelarije, a povećanje vrednosti računa za ovaj zimski mjesec rezultat je veoma velike potrošnje sa druge strane, posebno kod onih potrošača koji se greju na struju. Odnosno, jasno se uočava da su potrošači koji su potrošili više od 800 kilovata naplaćivani po tarifama koje je odredio regulator, a to je 14,45 centi, dok za razliku od prošle godine kada je stupila na snagu blok tarifa nije bilo povećanje cijene za prvi blok, to znači da su cijene prvog bloka ostale nepromenjene, ali su povećane samo za one koji prelaze blok od 800”, poručila je portparol KESKO Margarita Rašiti.

Portparol Kosovske kompanije za snabdevanje električnom energijom Margarita Rašiti napominje da su od aprila ove godine sve stope povećane, uključujući i one iz prvog i drugog bloka.

“Prošle godine bilo je subvencija države za one koji su štedeli struju, dakle, ovaj mjesec znači da govorimo o 2023. godini, fakturišu se nove naknade koje je regulatorna kancelarija takođe fakturisala u aprilu ove godine, ali sa druge strane, nema subvencija od strane Vlade, to je verovatno jedan od razloga zašto su građani prihvatili te račune, iako je to inače njihov stvarni trošak za koji bi trebalo da plaćaju isto kao što svako od nas plaća sve ostale usluge koje dobija”, navela je Rašiti.

Iz Kosovske kompanije za snabdevanje električnom energijom poručuju da je do sada obavljeno oko 500.000 očitavanja korisnika i samo 14 odsto njih je dobilo račune veće od 100 evra.

“Prosečna cijena koju su potrošači dobili je samo 50 evra, pa je riječ o samo 86 odsto potrošača koji su dobili račune ispod 100 evra, dok je samo 14 odsto njih dobilo račune iznad 100 evra. Dakle, imamo mali procenat, što znači da su upravo oni koji troše više, oni koji se greju na struju i ne troše struju srazmerno”, kaže Rašiti.

Iz Kosovske kompanije za snabdevanje električnom energijom poručuju da su računi za ovaj mjesec povećani kao rezultat veće potrošnje električne energije.

(RTK2)