Connect with us

Kosovo

Ekonomisti: Sankcije EU i tenzije na severu loša poruka za investitore

Objavljeno

on

Nepovoljna politička situacija, sankcije Evropske unije i tenzije na sjeveru obeležili su 2023. godinu, a sva ova dešavanja, po mišljenju ekonomskih eksperata, izazvala su najveći udarac ekonomiji ikada, prenosi Ekonomija onlajn.

Predsednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna rekao je da su sankcije koje je uvela Evropska unija i nedavne tenzije na sjeveru Kosova dovele do povlačenja investitora.

Kako dodaje, Privredna komora je pokušala da predstavi Kosovo kao dobro okruženje za poslovanje u svjetskim medijima.

Predsjednik Kosovske poslovne alijanse Agim Šahini rekao je da u zemlji u kojoj postoje sankcije nema stranih investitora.

„Sankcijama se narušava imidž zemlje. Takođe, Kosovo nije pristupilo nijednoj međunarodnoj organizaciji i to su posljedica slabljenja spoljne politike Kosova prema međunarodnim partnerima“, izjavio je Šahini.

Povodm budžeta za 2024. godinu Šahini ističe da je to najmanji budžet po glavi stanovnika na Balkanu.

“Niži je od Albanije, Srbije, Makedonije, Bosne i svih drugih zemalja na Balkanu, dakle Kosovo je najsiromašnija država“, smatra on.

Bivši predsjednik Privredne komore Safet Grdžaljiu smatra da nedavne probleme treba analizirati u širem smislu, kao i da je potrebno da se političari bore za građane, a ne uvijek za vlast.

„Ono što se dešava posljednjih godina je beda koja je zahvatila Kosovo, vjerujem da će se efekat mera odraziti i da će to biti veliki udar na imidž Kosova, činjenica je da je na Kosovu opozicija na kraju krajeva inertna i sudbina Kurtijeve vlade je da ona nema jednog Aljbina Kurtija u opoziciji“, naveo je Grdžaljiu.

Dodaje da treba koristiti međunarodne prijatelje ili druge forme za uklanjanje sankcija, jer će dijaspora biti skeptična da investira. Što se tiče dijaloga sa Beogradom, on kaže da će se igre rečima između Kosova i Srbije preneti i na 2024. godinu.

(Ekonomia online, Kosovo online)