Connect with us

Kosovo

Srpska lista ponovo zaprijetila da će napustiti kosovske institucije

Objavljeno

-

Na poziv njemačkog ambasadora u Prištini Jorn Rodea (Rohde) da doprinesu deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova, iz Srpske liste odgovorili su podrškom policajcima sa sjevera – koji odbijaju da sprovedu odluku kosovskih vlasti – te predlogom napuštanja svih kosovskih institucija.

Srpski policajci u opštinama na sjeveru odbili su da uručuju opomene vlasnicima automobila sa KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, što je prva faza plana kosovskih vlasti u postupku preregistracije vozila koje organi Srbije izdaju sa oznakama gradova na Kosovu.

U međuvremenu je 3. novembra zbog odbijanja da sprovede službenu odluku suspendovan direktor Regionalne direkcije policije za region Sjever Nenad Đurić.

Vlada Kosova je 1. novembra započela sprovođenje plana o preregistraciji vozila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju organi Srbije. Radi se uglavnom o KM tablicama koje su za Kosovo nelegalne ali su se do sada tolerisale isključivo u opštinama na sjeveru, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo – Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Aktuelni plan Vlade Kosova je da se proces preregistracije na RKS (Republika Kosovo) obavi u tri faze – u prvoj se vozači opominju, u drugoj mogu platiti kazne od 150 evra, dok će se u trećoj izdavati probne tablice. Plan je i da se od 21. aprila 2023. mogu koristiti isključivo RKS tablice.

Nakon suspenzije Đurića, predsjednik Srpske liste Goran Rakić sazvao je za 13. novembar sastanak predstavnika kosovskih institucija na sjeveru Kosova na kome će im predložiti da svi Srbi napuste kosovske institucije na sjeveru.

“Počev od mene lično, pa i iz lokalnih samouprava, tužilaštva, suda, policije, i svih ostalih organa”, naveo je Rakić i dodao da “svi ponosni Srbi koji ne pristaju da budu dekor Prištine potrebno je da u saradnji sa Srbijom jačaju i grade srpske institucije”.

Samo dan ranije, 2. novembra, Igor Simić iz Srpske liste je izjavio kako pripadnici srpske zajednice ne žele da preregistruju vozila na RKS, te ponovio da će izricanje prvih novčanih kazni biti povod “za oštar odgovor i snažan otpor svim demokratskim sredstvima”.

Simić je inače poslanik u Skupštini Kosova ispred Srpske liste.

“Šta će se iz toga izroditi, ne mogu da predvidim u ovom trenutku”, rekao je on.

Srpska lista nije odgovorila na upite RSE da li će se odazvati pozivima da doprinesu deeskalaciji situacije.

Stav Vlade Kosova

Iz Vlade Kosova niko nije odgovorio na upite RSE da prokomentarišu pozive Srpske liste na otpor, te podršku policajcima da ne učestvuju u realizaciji plana o preregistraciji.

Međutim, na Facebook nalogu oglasio se ministar Policije Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) uz napomenu da je odbijanje sprovođenja legitimne odluke institucija Republike Kosova, prije svega ozbiljno narušavanje bezbednosti i stabilnosti zemlje.

“Kosovska policija je jedna i svi njeni pripadnici moraju imati istu misiju: vladavinu prava i stvaranje bezbednog okruženja za sve građane bez razlike. Nećemo dozvoliti bilo kakvu akciju koja podriva ovu misiju i zajedno sa Kosovskom policijom nastavićemo njeno sprovođenje”, naveo je Svečlja.

Prethodno je 1. novembra zamjenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi (Bislimi) u intervjuu za RSE rekao da Srpska lista svojim izjavama pokazuje zašto je uopšte došlo do problema oko registarskih tablica.

“Saopštenja Srpske liste pokazuju da građani nisu u stanju da odlučuju, već neko drugi odlučuje umjesto njih i tera ih da i dalje ostanu u nelegalnoj sferi. Činjenica da treba da bude takvih prijetnji govori da su građani zainteresovani za integraciju, zainteresovani su da iskoriste poreske i carinske olakšice koje nudi Vlada Kosova, ali ih veća sila sabotira i ometa u tom pravcu”, rekao je.

(Radio Slobodna Evropa)