Connect with us

Lokalne

Sejdilar Dželadiniju: Totalno ste diskriminisali jedan narod koji vas je doveo na vlasti (Video)

Objavljeno

on

U utorak 2. avgusta 2022. održana je deveta redovna sjednica Skupštine opštine Dragaš. Kada je na red došla tačka razno, obrornik Nedžmidin Sejdilar uputio je nekoliko kritika i pitanja predsjedniku opštine Bedžetu Dželadiniju.

Sejdilar je najprije govorio o smeću i kontenjerima u Dragašu koji se kako je kazao ne održavaju kako treba. Osvrnuo se i na jednosmerne ulice i zaobilaznicu za koju smatra da je dugačka, kao i da je trasa u katastrafolnom stanju. Pitao je predsjednika šta je sa stadionom koji je trebao da se hitno gradi.

Nakon niza pitanja i kritika, Sejdilar je pitao predsjednika zašto je napravio sastanke sa svakim zaseokom i selom u Opolju, a u Goru nijedno selo nije posjetio.

“Malo prije je kolega Murtezani došao ovdje i izgovorio je hvalospjeve na račun vaše vlasti: Kako ste puno toga uradili, napravili ste platne spiskove, imali ste sastanke sa mještanima sela. Te sastanke sam imao prilike i ja da propratim kroz medije. Ali zašto ste godpodine predsjedniče diskiriminisali moj narod? Napraili ste sastanke sa svakim zaseokom, selom u Opolju, a u Goru nijedno selo niste posjetili. Nisam imao namjeru da govorim o ovome, ali kada sam čuo gospodina Nasera kako se time diči i hvali. Ovo je gospodine predsjedniče jedna diskriminacija uvredljivog karaktera za moj narod, zato što ako krenemo u krajnju analizu i kalkulaciju vi danas ne biste bili predsjednik da niste od nas uzeli 850 glasova. Ja sam se i kada ste organizovali sastanke po selima ovdje raspitivao zašto Gora nije predviđena u tim sastancima, zašto ste je protukalrno odvojili. Šef kancelarije tada mi je rekao biće u julu. Danas je 2. avgust gospodine predsjedniče. Totalno ste diskriminisali jedan narod koji vas je doveo na vlasti, a u predizbornoj kampanji ponašali ste se mnogo uvjerljivo: Mi ćemo biti bolji od prthodnih nećemo vas diskriminisati”, kazao je Sejdilar.

Sejdilar je ukazao i na to da u zadnje vrijeme stranica Opštine Dragaš na fejzbuku ne koristi dvojezičnost, i to baš u momentu kada je naša dijaspora ovdje.

“Ja sam stvarno mislio da smo uspjeli sa ovom dvojezičnošću, ali u zadnje vrijeme i stranica Opštine Dragaš na fejzbuku ne koristi dvojezičnost, baš u momentu kada je naša dijaspora ovdje. Sve su objave na albanskom jeziku. Iskreno ja bi bio najsrećniji da svaki moj sugrađanin iz moje zajednice govori albanski, ali ne mogu da zahtjevam to od ljudi koji žive u Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj… . Vi ste gospodine predsjedniče počeli da ispunjavate taj uslov koji vam je zakonom i ustavom propisan i u momentu kada je napotrebnije prekinuli ste. Da li ste informisani po tom pitanju ili ne, ja ne znam. Ne znam kakve će biti vaše mjere gospodine predsjedniče, samo ja žeilim da vam skrenem pažnju ovakvim koracima diskiminacijom po pitanju obilaska i sastančenja sa mještanima sela, korišćenje službenih jezika, postavlja se pitanje vaše ustavnosti. A vi znate gospodine predsjedniče ako Ustavni sud dokaže da radite neustavne korake, moraćemo nažalost na vanredne izbore, ali predsjedničke”, rekao je Sejdilar.

Predjsednik Opštine Bedžet Dželadini odgovorio je Sejdilaru. Kazao je da niko nije diskriminisan, da sastanci sa mještanima gorskog dijela kasne, ali će biti održani u svim naseljima. Rekao je da će provjeriti da li se na fejzbuk stranici Opštine Dragaš objavljuje samo na albanskom jeziku.