Connect with us

Lokalne

NEPODNOŠLJIVO Česti nestanci struje – dijaspora nezadovoljna

Objavljeno

-

Dođe još jedna sezona, popriličan broj dijaspore iz naše opštine je već pristigao. Dolaze da odmore, ali se umore i psihički i fizički, a najviše im kvare odmor česti nestanci električne energije.

U Dragašu je došlo do preuređenja saobraćaja, tačnije, od autobuske stanice prema opštini saobraćaj će se odvijati samo u jednom smjeru, to jest prema Opštini. Ko bude htio izaći iz Dragaša prema Opolju ili da se vrati prema Restelici, moraće napraviti krug tako što će ići prema Šajnovcu i nakon mosta će skrenuti na lijevu stranu i izaći će iza vodenice. Na prvi pogled kako je dan protekao u Dragašu, ovaj potez lokalnih vlasti, djeluje uspješnim. U Dragašu nije bilo gužve u saobraćaju iako je bilo poprilično automobila.
Kosovska policija je ovu izmjenu propratila i obezbjedila je kružni tok kako bi se dalo do znanja da se u pravcu od opštine prema autobuskoj stanici ne smije ići vozilom. One koji su izlazili sa parkinga ispred Meke i sa gradskog parkinga, strpljivo je usmjeravala u skladu sa novom odlukom, a one koji su se kretali u suprotnom smjeru, bez sankcionisanja je usmjeravala.

Sve ovo nekako može i proći “nezapaženo”, međutim gorući problem u našoj opštini je i dalje definitivno struja jer je i ove godine sezona počela nekakvim restrikcijama, ili nekakvim razlozima koji više ne piju vodu.

Ako i ima problema sa mrežom, valjda bi u normalnim državama izbjegavali to raditi kada je jek sezona ili kada je maltene cijela dijaspora ovdje na odmoru.

Neko uporno godinama radi istu stvar, možemo tumačiti na više načina na, ali zašto niko ne preduzima nikakav korak da se ova praksa prekine i da napokon naši iz dijaspore provedu jedan godišnji odmor bez stresa prouzrokovanog strujom.

Kaže jedna djevojka drugoj u hodu, “Zgadio mi se dolazak ovdje! Da nemam mojih najbližih koji redovno provode ovdje vrijeme odmora, nikada ne bih došla. Nema struje, nema interneta, i tako svake godine”.

21. jula struje nije bilo od 10:00 do 19:00. U momentu pisanja članka već je 20 h, a pojedine faze ne rade. Mnoga domaćinstva nemaju trofaznu, tako da za njih struje još uvijek nema. A oni koji imaju, oni moraju vući kablove kako bi pokrivali nedostatak faza koje nedostaju.

Radi li možda neko da baš na ovaj način razmišljaju svi i da bude sve manje turista do momenta ostajanja na par hiljada staraca. Kome je u interesu da se na ovaj nacin ophodi prema dijaspori, prema turistima koji donose i investiraju milione u svoju zemlju, u svoj rodni kraj.

Neko bi ipak morao da preduzme određene korake i da napokon pokrene ovu priču sa mrtve tačke, ako ne zbog drugog, makar zbog ove omladine, koja živi na zapadu u svim normalnim uslovima i koja u svojoj sredini u najmanju ruku očekuje korektan tretman, to jest očekuje barem struju i internet kao neke elementarne norme današnje civilizacije, a ne kao nešto ekskluzivno pa da se zadovolji i time da ponekad može da ima internet u kući ili na telefonu, ili da ponekad vidi svjetlost sa elektronapajanja.

Svaka se normalna turistička destinacija natječe sa konkurentskim kako bi stvorila bolje uslove, bolji smještaj, bolju ponudu, bolju hranu i naravno da ima elementarne stvari koji uopšte ne spadaju u ponudu a to su struja i internet. Ovakvo stanje nije samo danas ili od danas, ovako je svake godine.

Za sam kraj postavljamo pitanje sebi ali i svima nama, je li u pitanju nerad KEK-a ili je u pitanju nerad onih kojima je povjerena briga za zajednicu.