Connect with us

Kosovo

Šalja: Preispitati propise o korišćenju službenog oružja

Objavljeno

-

Nakon što je pripadnik kosovske policije poginuo sinoć, kada je slučajno upucan iz vatrenog oružja tokom zabave, stručnjak za pitanja bezbednosti Drizan Šalja zatražio je reviziju propisa koji se odnose na nošenje službenog oružja van radnog vremena, prenosi Koha.

Drizan Šalja, rekao je da policajcima koji su nedavno počeli sa radom, neko vrijeme ne bi trebalo dopustiti da koriste službeno oružje.

“Ovim službenicima, čak i nakon što prođu terensku obuku, ne bi trebalo davati oružje još godinu dana već bi trebalo da budu angažovani na poslovima policijske stanice. U trećoj godini službe mogli bi da dobiju pristup službenom vatrenom oružju“, rekao je Šalja.

Prema njegovim riječima, iako je posjedovanje i upotreba oružja policajcima iz bezbjednosnih razloga dozvoljeno i van radnog vremena, tako nešto bi trebalo preispitati.

“Rukovodstvo policije bi trebalo da sagleda sva moguća rješenja u skladu sa kojima život službenika ne bi bio ugrožen, a mogla bi da spriječe fatalne nezgode“, rekao je on.

Upotreba vatrenog oružja regulisana je članom 27. Zakona o policiji, prema kojem je policijski službenik ovlašćen da upotrebi vatreno oružje protiv drugog lica samo kada ne može drugačije da zaštiti sopstveni život ili živote drugih ljudi koji su ugroženi.

(Koha ditore, Kosovo online)