Connect with us

Stav

Sadik Idrizi: Umjesto čestitke na Dan nezavisnosti

Objavljeno

-

Danas je 17. februar – Dan nezavisnosti Kosova – a ja nisam sretan.

Nisam sretan jer je moj narod, ali i moja država, samo tri dana ranije, napadnuta od kriminalnih grupa sa sjevera Kosova. Nisam sretan jer je moj narod izgubio političku nezavisnost.

Napad na bošnjački narod izvršila je Adriana Hodžić, prema planu, i uz pomoć, poznatih kriminalaca iz Srpske liste i drugih saučesnika.

Zabrinut sam što institucije i nadležni organi Kosova i dalje šute. Zabrinut sam što ne vide da su napadnuti Bošnjaci, Romi i Goranci. Zabrinut sam što ne vide da je direktno napadnut ustavni poredak Kosova, koje danas slavi svoj dan.

Napadnuti su ljudi koji su prije 13 godina stavili potpis na Deklaraciju za nezavisnost Kosova i glasali za Ustav. Napadnuti su od onih koji ovo i dalje ne priznaju. A država Kosovo šuti.

Zato:
– pozivam istražne organe Kosova da preduzmu sve neophodne mjere i otkriju učesnike u ovim kriminalnim radnjama;

– pozivam Albina Kurtija da se oglasi povodom napada na ustavni poredak zemlje i promjene izborne volje jednog dijela građana Kosova;

– pozivam kosovske političare (osim saučesnika u ovoj kriminalnoj radnji) da se snažnije ukjluče u odbrani naših prava;

– pozivam bošnjačke političke subjekte, nevladin sektor i nezavisne intelektualce da podignu svoj glas i pokrenu peticiju protiv kriminalaca i njihovih pomagača u uzurpaciji bošnjačkih prava i rezervisanih mjesta.

Poručujem bošnjačkim političarima koji podržavaju kriminalce da napadima na kolege iz drugih bošnjačkih subjekata neće izbjeći odgovornost i sud naroda.

Sadik Idrizi, potpisnik Deklaracije nezavisnosti Kosova

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply