Connect with us

Stav

NVO Adet: A kada ćemo mi da imamo našu tačku?

Objavljeno

-

Učenica srednje Gimnazije “Gjon Buzuku” u Prizrenu, Majda Abdulahi, je svojom inicijativom posle 20+ godina nastave na bosanskom jeziku u toj školi, uspjela da sprovede da se obaveštenja koja su do tad čitana samo na albanskom od sada čitaju i na bosanskom.

Međutim, nad ovom učenicom i njenom ekipom odabranoj za predstavu za dan škole je učinjena VELIKA nepravda.

Naime, ekipa nije mogla da uradi niti jednu probu u sali, te dva puta bivala isterivana iz sale jer je njima profesor sa albanske nastave rekao da prvo trebaju Albanci, te kasnije Turci pa tek onda oni.
Kada su Albanci i Turci završili, biva im rečeno da nije preostalo vremena da naši učenici urade ni početnu probu jer je predstava morala “pod hitno” da krene.

Naši učenici prvo bivaju izbrisani sa spiska predstava, te kasnije zbog dolaska ambasadora Bugarske bivaju urgirani da odrze predstavu kako bi oprali svoj obraz pred ambasadorom.

Naše učenike su bez probe terali da izađu na binu i pred direktorom i ambsadorom Bugarske odrade tačku, na što su naši učenici odustali i njihova tačka je istog trenutka po *drugi put* uklonjena.

Ovo nije prvi put da se diskriminišu učenici na bosanskom jeziku. Znamo iz prethodnih godina gašenje naše muzike u toku tačaka i sl.

Sve ovo biva ispraćeno šutnjom, te šta više i srdžbom zbog donešene odluke za ne izvodjenje tačke, naših profesora zbog straha od njihovih nadredjenih za svoje mesto u školi. Jedino je profesor Ismail Ramović koliko mogao dao takvu kakvu moralnu podršku u toku i posle ovih dešavanja.

Zato MI, ne samo da oštro osuđujemo ovakve aktove, već ćemo pod hitno krenuti u borbu za naša “ZAGARANTOVANA” prava.

Naša omladina je jedino blago koje posjedujemo, i MI ćemo održati svoje obećanje i stojimo ispred svakog učenika nad kojim je nepravda učinjena.