Connect with us

Kosovo

Rode: Njemačka neće promjeniti stav prema Kosovu posle Angele Merkel

Objavljeno

-

Kosovo ne treba da se plaši da će odlazak kancelarke Angele Merkel promeniti spoljnu politiku Njemačke, ko god da dođe u septembru nastaviće sa ovim stavom, izjavio je u emisiji na KTV ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rode.

Dodao je da u njemačkoj spoljnoj politici, poslednjih 30 godina, postoji dosledan konsenzus.

“Svaka njemačka vlada ima jasne ciljeve u regionu, dobre susedske odnose, evroatlanske integracije, ko god bude vladao posle septembra nastaviće tim putem. To je u našem nacionalnom interesu, jer je stabilan region dobar za evropsku stabilnost i što pre uspešno završimo proces integracije, to bolje“, rekao je Rode.

Rode je izjavio da je Kosovo 2016. godine “propustilo voz“ za viznu liberalizaciju zbog neuspjele demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Potvrdio je da je liberalizacija viznog režima za Kosovo odložena, ali da Kosovo može da utiče na stavove skeptičnih država po tom pitanju, stavljajući na prvo mesto vladavinu zakona i borbu protiv korupcije.

Dodao je da Njemačka pokušava da pomogne Kosovu da te države promjene stav po pitanju vizne liberalizacije.

“To vidim kao psihološki problem, jer sve ostale zemlje Zapadnog Balkana imaju liberalizaciju viznog režima. To pitanje je odloženo i mora se realizovati što je prije moguće”, rekao je Rode.

(Koha ditore, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply